Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Saeed, 32, utsattes för flera fall av vardagsrasism – samma helg

Publicerad 2015-11-26

”Oro för terror triggar fördomar”

Under förra helgen inträffade flera händelser där Saeed Esbati, 32, utsattes för vardagsrasism i Stockholm. Hans berättelse har delats över 20 000 gånger på Facebook.

– Folk är rädda och oroliga, och det triggar vissa typer av fördomar, men även fördomar som en del hade sedan tidigare och nu vågar vädra, säger han till SVT.

Först gick två män förbi Saeed Esbati på gatan när han pratade persiska med sin mamma i telefon. ”Sandneger”, sa dem medan de spottade vid hans fötter. Dagen efter körde en äldre kvinna på honom upprepade gånger med en kundvagn, tydligt med flit.

Kort senare, när han pratade i telefon med sin mamma på pendeltåget, utbrast en man:

– Om det är din jävla IS-terrorist-polare så kan du hälsa att han kommer att få sitta i det där fängelset 100 år till.

Delats av 20 000

I ett långt Facebookinlägg berättar Saeed om vardagsrasismen han tidigare känt sig relativt skonad ifrån, men som många andra upplevt. Efter Parisattackerna har han själv känt av det på riktigt nära håll. På ett par dagar har inlägget delats av över 20 000 personer.

– Folk är oroliga över IS och det som hänt i Frankrike. Man blir berörd när det är nära, terrorn är inte i Irak nu utan i Frankrike. Det blir ett reellt hot. Jag tror att det är det som gjort att det här händer någon som mig, säger han till SVT.

”Jag är lika rädd som alla andra”

Saeed är bror till riksdagsledamoten Ali Esbati (V), men är själv inte politiskt aktiv. Han vill förklara att han är minst lika rädd som många andra i dessa tider.

– Jag är lika rädd som alla andra för att en bomb ska sprängas när man är i en folkmassa, en oro som alla känner efter Paris. Men jag känner också en oro för det som hände i Trollhättan och personangrepp på stan, och för att om det här fortsätter kommer man snart vara orolig i situationer som man inte varit orolig tidigare, typ som när man är på väg till jobbet.

Trots de minst sagt anmärkningsvärda händelserna senaste helgen säger Saeed att hans vänner antagligen har betydligt fler och värre historier att berätta.
Fotnot: Saeed har valt att inte medverka i en intervju med Aftonbladet, men gett sitt godkännande till att återpublicera Facebookinlägget. Läs hela inlägget nedan.