Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sköna maj välkommen, eller?

Publicerad 2015-05-02

Vintern rasat ut bland våra fjällar.

Jo tjena.

I dag vaknade invånarna i småländska Nässjö till denna syn.

Sista tonen av "Vintern rasat" har knappt hunnit sluta ljuda. Ett par dagar efter att landets körer sjungit in våren är det slut på det roliga.

– Vi har ett lågtryck med centrum kring Gotland, med tillhörande nederbördsområde som berör stora delar av sydöstra Sverige. Men hela lågtrycket rör sig långsamt österut under eftermiddagen så det kommer att mattas av, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på Smhi.

Snö i Småland

Ett decimetertjockt snötäcke täckte marken när invånarna i Nässjö kikade ut från sina köksfönster på lördagsmorgonen.

SMHI förutspår en kylig och ostadig helg, med risk för snöfall i norr och regn, snöblandat regn och blötsnö i söder.

– Under natten och den tidiga morgnen har det varit en del snöfall men det kommer att övergå till regn i samband med att temperaturen stiger, säger Marcus Sjöstedt.

Kall natt

En annan sång som passar bättre ikväll är Björn Skifs med "Det blir alltid värre framåt natten". Det ser nämligen ut att bli en kall natt.

– När lågtrycket rör sig bort försvinner molnigheten. Då blir det kallare och kan bli någon eller några minusgrader i Svealand.

Det ostadiga vädret ser ut att kunna hålla i sig ett tag. Marcus Sjöstedt säger att vi inte har någon varm vårsol i sikte i några dagar.

– Vi har mer lågtrycksområden på ingång. Det ser ut att bli ganska goda solchanser på söndagen, men sedan väntas mer ostadigt väder igen.