Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

”Grekland klarar inte det här”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-05

Medelhavslandet har rekordstora lån - ekonomer dömer ut framtiden

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi på Stockholms universitet, dömer ut Greklands chanser.

Grekland är mitt i den värsta ekonomiska krisen landet upplevt i den moderna historien.

Men trots miljard-lån från EU är framtiden allt annat än ljus.

– Jag tror inte att de klarar det här, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi på Stockholms universitet.

I dag inleddes en landsomfattande strejk i Grekland. Såväl offentligt som privata anställda protesterar mot de nedskärningar som regeringen tvingas genomföra för att rädda de blödande statsfinanserna.

Men trots att EMU-länderna och Världsbanken, IMF, har beviljat Grekland lån på över 1000 miljarder kronor dömer ekonomer ut Greklands framtid som mörk. Landet är mycket nära en ”konkurs”.

– Jag tror inte Grekland klarar den här krisen. De kommer förmodligen inte att kunna betala tillbaka sina lån utan till slut kommer de att tvingas skriva ner sina skulder, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi på Stockholms universitet.

Sprider sig

Det skulle innebära en tillfällig lättnad för Grekland. Men långivarna skulle inte få tillbaka sina pengar, och det skulle slå hårt mot Grekland i framtiden.

– Problemet är att det kommer att bli mycket svårt för landet att ta lån. Detta har hänt i många länder utanför Europa men det har aldrig förut hänt något EU-land.

I förlängningen kan det innebära att långivarna håller i sina pengar och även andra länder får svårare med lånen.

Kan drabba USA

– Det riskerar att bli spridningseffekter till först och främst Portugal och Spanien. Personligen är jag mer orolig för vad som händer med de stora länderna som lånar -USA, Storbritannien och Japan. Den dagen marknaden börjar tvivla på dem är det riktigt allvarligt, säger Calmfors.

När kan det hända?

– Det går inte att förutse. När marknaden reagerar kommer det plötsligt.

Grekland har länge lånat för att finansiera sina höga kostnader. Tjänstemän och politiker har medvetet eller omedvetet fuskat med statistiken som skickats ut till bland annat EU.

Ett av de grundläggande problemen har varit det stora politikerförakt som finns i Grekland. Det har lett till att politiker i jakt på väljare har infört många offentliga förmåner för medborgarna, utan att ha råd att finansiera dem.

Ingen kan i dag riktigt svara på frågan hur omfattande systemet med förmånerna är.

"Fuskat med statistiken"

Men Calmfors säger att det finns tre orsaker till att det har kunnat gå så långt att Grekland nu riskerar ”konkurs”.

– Den ena är att EU har urholkat sitt regelsystem och unionen har inte gripit in i tid för att få ordning på Greklands ekonomi. Den andra är att de grekiska statsfinanserna har varit missköta under lång tid och man har dessutom fuskat med statistiken. Det här speglar en lång historia av misskötta statsfinanser ända sedan det moderna Grekland bildades på 1830-talet. Nu håller det inte längre.

– Den tredje faktorn är att när finansmarknaden reagerar är det ofta för sent. Långivarna har lånat ut för mycket alldeles för länge och tagit för stora risker.

Näringsliv - affärsnyheter, börs och
analys
Drabbas du av kaoset i
Grekland?