Minst 500 döda i massaker i Nigeria

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-07

För två månader sedan dödades 300 personer i staden Jos. I dag har det hänt igen.

Femhundra har mördats i en massaker i staden Jos i Nigeria. Den yngsta som dödades var en fyra månaders bebis.

De dödades av machetes, i en kamp mellan bofasta bönder och nomadiserade boskapsskötare på söndagen.

Orsaken till massakern var en boskapsstöld.

Dödssiffran från helgens massaker i Nigeria stiger. På måndagsmorgonen meddelade Dan Manjang, medarbetare till guvernören i delstaten Plateau, att över 500 personer mist livet i sammandrabbningen. Huvudsakligen kvinnor och barn. Den yngsta som mördades var en fyra månaders bebis.

Högg ned alla

Kristna bybor i byn Dogo Nahawa, en kort bit söder om Jos, uppger att de blev angripna av boskapsskötare från den muslimska gruppen fulani mitt i natten. Fulaniherdarna skjöt och högg ihjäl alla som kom ut från sina hus för att se vad som pågick. Alla kristna som inte hann gömma sig eller fly, mördades.

Orsaken: en boskapsstöld

Anledningen till angreppet: ett bråk om en misstänkt boskapsstöld några veckor tidigare.

På sjukhusen har nu lik staplats på hög. Vittnen berättar om brända kroppar som skickas runt mellan sjukhus. Våldet som använts av herdarna var så kraftigt att det är svårt att identifiera de sargade kropparna.

Trotsade utegångsförbud

Sammandrabbningarna började vid klockan tre på söndagsmorgonen. Då råder egentligen utegångsförbud i staden efter våldsamheterna som bröt ut i januari när 300 personer dödades i bråk mellan folkhopar utrustade med skjutvapen och knivar.

Konflikter mellan boskapsdrivande folkgrupper och bofasta jordbrukare är vanliga i Nigeria och andra afrikanska länder, där torka och urbanisering gör att konkurrensen är hård om de allt mindre odlings- och betesbara ytorna.

Området kring Jos, huvudstad i Plateau, ligger just i skärningspunkten mellan det muslimska norra Nigeria och den kristet dominerade södern. Blodiga strider mellan grupper är vanliga i området.

Känsligt läge

Nigeria befinner sig i ett känsligt inrikespolitiskt läge, där den tillförordnade presidenten Goodluck Jonathan försöker slå vakt om sitt inflytande under den hjärtsjuke statschefen Umaru Yar'Aduas konvalescens.

ANNONS