Tipsen för att boosta relationen i sommar

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-07-13 13.21

Efter sommaren ökar skilsmässotalen. Hur ska du ta hand om din relation under semestern? Arkivbild.

Sommaren kommer med förväntningar – på kvalitetstid, vila, resor och äventyr. Att glömma bort att prata igenom det hela med partnern före semestern är en vanlig miss.

– För par med långtgående problem kan semester vara spiken i kistan, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Ett par sitter och pratar om hur mycket de ser fram emot sommaren. Ovanför deras huvuden svävar tankebubblor. I dem syns två helt olika saker.

– Det är så viktigt att prata om sina förväntningar inför sommaren och semestern, säger Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet, efter att ha målat upp bilden av det suktande paret.

Detaljplanering behövs inte – men det är bra att fråga vad ens partner ser fram emot, så att man inte har helt olika bild. Då kan man anpassa och kompromissa, menar Carlbring.

Charlotte Sander, relationsexpert och diplomerad samtalsterapeut, menar att det är bra att inkludera barnen i samtalet om man har några. Efter sommaren kan man ha ett samtal där man pratar om hur det blev.

– Då får man det lättare att funka, man möts och man stärker faktiskt team-känslan.

Grotta inte under sommaren

Däremot är sommaren inte alltid rätt tid för att lösa problem. Charlotte Sander menar att behovet av vila och återhämtning är stort på sommaren, och krockar med att grotta ner sig i relationens utmaningar.

Är man väl medveten om sina problem kan man i stället vara proaktiv och gemensamt bestämma att ta tag i dem till hösten – och sedan försöka lägga bråk och problem åt sidan och njuta av varandra och sommaren.

För det är viktigt att prioritera varandra och hitta på saker ihop när man väl har tid, framhåller hon. Men inte nödvändigtvis hela tiden.

– Man behöver inte hänga ihop 24/7, utan faktiskt dela på sig lite grann. Om man har möjlighet till det så kan det ge jättemycket nytt syre in i relationen.

Året runt-jobb

Semestern kan också vara en tid då det står klart att relationen inte fungerar.

– Det är därför skilsmässostatistiken går upp efter sommaren. När man väl slappnar av kommer det massa känslor och så ska man försöka mötas i det när man inte är van vid det, förklarar Charlotte Sander.

Det är viktigt att inte låta relationen gå på sparlåga resten av året, menar Per Carlbring, och lita på att ledighet och sommar kommer att lösa problemen.

– Man ska inte ta varandra för givet utan lägga manken till året runt, säger han.