Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

20 000 Wagnersoldater dog i Bachmut

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-06-11

Bild från videon där Prigozjin hotar med att dra sig ur Bachmut maj 2023. I slaget om Bachmut dog 20 000 Wagnersoldater, varav de allra flesta var rekryterade från ryska fängelser, visar en ny granskning.

Nästan 20 000 Wagnersoldater dog i striderna om staden Bachmut i östra Ukraina förra året. Mer än 17 000 av de som stupade var rekryterade från ryska fängelser.

Det visar en granskning som den fristående ryska nyhetssajten Mediazona har gjort tillsammans med brittiska BBC.

Hittills har över motsvarande 10 miljarder svenska kronor betalats ut till soldaternas anhöriga, visar dokument som medierna har tagit del av.

Hotade att lämna

Den nu döde Jevgenij Prigozjin, som ledde Wagnergruppen i attackerna mot Bachmut, har själv gått ut och sagt att hans styrkor förlorat omkring 20 000 soldater i ockupationsförsöken. Men han hävdade att bara hälften av dem var fångar.

Uppgifterna är väsentligt högre än de officiella dödstal som Ryssland redovisat.

I maj 2023 gick Prigozjin ut i en video och hotade att Wagnerstyrkorna skulle lämna Bachmut. Han ansåg att den ryska militärens ledning lät gruppens soldater dö i brist på vapen och ammunition.

Samtidigt slår granskningen fast att de största dagliga förlusterna skedde mycket tidigare än maj, nämligen i januari 2023 då runt 200 soldater dog dagligen.

Rekryterade från fängelser

Wagnergruppen fick under 2022 tillåtelse att rekrytera fångar i Rysslands fängelser till sina förband. Mängder av rapporter har beskrivit hur många av dessa rekryter omgående har fått springa i första leden in i vad som beskrivits som ”köttkvarnen”.

I slutet på maj förra året sa sig Wagnergruppen ha tagit över Bachmut efter flera månaders strider med svåra förluster.

Striden om Bachmut sägs vara Rysslands blodigaste strid sedan andra världskriget.