Busch öppnar för samarbete med ytterhögern i EU: Innehållet är avgörande

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-03

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch öppnar dörren för att samarbeta med ytterhögern i EU-parlamentet.

Men bara om ett begränsat antal frågor.

– Kan vi göra gemensam sak i vissa frågor? Ja, men det är innehållet som är det avgörande, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Följ ämnen
Ukraina

Efter EU-parlamentsvalet på söndag kan det bli nya maktförhållanden i Bryssel.

Under den gångna mandatperioden har den socialdemokratiska gruppen ofta gått samman med moderaternas och kristdemokraternas partigrupp, EPP, och tagit stöd av den liberala gruppen för att fatta beslut i parlamentet.

Men flera mätningar visar att ytterhögern nu är på frammarsch. Därmed kan det snart bildas nya allianser i parlamentet.

Ny gräns för samarbete

Kristdemokraternas toppkandidat Alice Teodorescu Måwe har tidigare öppnat för samarbete med SD:s partigrupp, ECR, men längre högerut än så har hon inte velat gå.

Nu kommer nya besked från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som öppnar upp för att även samarbeta med partier i ytterhögergruppen ID, där bland andra Marine Le Pens parti Nationell samling sitter.

Ebba Busch (KD)

”Ganska mycket faller naturligt bort”

– Vi kommer inte att ha ett stående samarbete med dem av anledningen att vi står långt ifrån varandra i en hel del grundläggande frågor. Kan vi göra gemensam sak i vissa frågor? Ja, men det är innehållet som är det avgörande och ganska mycket faller naturligt bort, säger Ebba Busch.

Under sin presidentvalskampanj 2017 besökte Le Pen den ryske presidenten Vladimir Putin. Samma år hävdade hon att Krim alltid tillhört Ryssland, något hon fortsatt hävdar.

Det har också funnits frågetecken kring rysk finansiering av Le Pens parti och inför presidentvalet 2022 tryckte hon upp broschyrer med bilder på när hon skakar hand med Putin.

Nyligen gick SD:s toppnamn Charlie Weimers ut i en intervju med Expressen och öppnade för samarbete med mer ryssvänliga partier, däribland Marine Le Pens parti.

Weimers besked var att utrikespolitiken och relationen till Ryssland inte ska ingå i ett sådant samarbete.

Marine Le Pen.

”Kommer inte kunna förhandla bort stöd till Ukraina”

Nu tar alltså även Kristdemokraterna steget och öppnar upp för samarbete med Le Pen på vissa politiska områden.

Ebba Busch sätter dock upp en rad röda linjer för förhandlingar med ytterhögern.

– Vi kommer inte kunna förhandla bort stöd till Ukraina, vi kommer inte kunna förhandla bort ett grundläggande stöd för den europeiska unionen, vi kommer inte att gå proryska eller antisemitiska intressen till mötes, säger Ebba Busch.

Är det inte problematiskt att Le Pens parti är relativt ryssvänliga?

– Jo, det tycker jag och jag ser att vi kommer att kunna göra gemensam sak i vissa frågor, men att vi har ett stående etablerat samarbete, nej.