Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Strandade rymdfarare får skjuts

TT-AP

Publicerad 2024-09-30 04.15

Suni Williams och Butch Wilmore, de två astronauter som varit strandade på Internationella rymdstationen (ISS) hela sommaren, har nu välkomnat kapseln som ska ge dem skjuts tillbaka till jorden.

Det är Crew-9, ett exemplar av Space X rymdfarkost Dragon, som nu flugits upp ”halvtom” till ISS, och dockade under natten till måndagen svensk tid. Ombord på Dragon fanns två astronauter i stället för fyra, för att ge plats åt Williams och Wilmore för hemfärden.

Crew-9 flögs upp av Aleksandr Gorbunov från Ryssland och Nick Hague från USA. Deras uppdrag varar till mars nästa år, vilket innebär att Williams och Wilmore får vänta tills dess innan de åker hem.

Tanken var att amerikanerna Williams och Wilmore skulle tillbringa runt åtta dygn i rymden, men nu blir det i stället mer än åtta månader. Anledningen är ihärdiga tekniska problem med Starliner, Boeings nya rymdskepp som de åkte upp i. Strulet gjorde att rymdstyrelsen Nasa inte vågade låta astronauter åka med ner när Starliner återvände till jorden.

Problemen är en stor nesa för flyg- och försvarsjätten Boeing i rymdkapplöpningen med konkurrenter som Space X.