Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

"Bara krigslekar nu – barnen härmar bomber"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 09.03

Sama drömmer om att få håret tillbaka, Ahmad berättar detaljerat hur hans morbror sprängdes i bitar. Amals barn leker bara krig nu, härmar ljuden från de israeliska bomberna.

Ett års krig har raserat tillvaron för hundratusentals barn i Gaza. De psykiska konsekvenserna är oöverskådliga.

Varje morgon tar Sama Tabeel fram en skärva av en spegel. Hon sluter ögonen och ber: Snälla, snälla, låt mitt hår ha vuxit ut igen.

Åttaåringen bor i ett tältläger för palestinier på flykt väster om Khan Yunis. I juni, strax efter att sjukhuset där familjen sökt skydd träffats i ett israeliskt flyganfall, lossnade plötsligt nästan allt hennes hår. Läkarna förklarar det med akut stress orsakad av extrem rädsla.

– Jag önskar att jag kunde ha en hårdsnodd igen och att jag kunde borsta håret, säger Sama Tabeel till kanadensiska RCI.

Fyra månader senare är hon fortfarande rädd, enligt mamman Fattah Tabeel. Konstanta skottsalvor, sirener och lufträder gör att traumat aldrig läker. Inför sin nionde födelsedag den 5 oktober skrek dottern att hon ville dö, berättar mamman: ”det är snart min födelsedag och jag har inget hår”.

Blivit aggressiva

Sama Tabeel är ett av hundratusentals barn i Gaza som lever med symtom på svåra trauman. Månader av våld, flykt, svält och sjukdomar har åsamkat barnen i Gaza omfattande psykisk skada, konstaterade Rädda Barnen i en rapport i mars. Barnen är konstant rädda, har svårt att sova och äta, har ångest och kissar på sig. De har svårt att se någon framtid, ändrar sina beteendemönster, blir överdrivet vaksamma eller klängiga av rädsla att förlora sina föräldrar.

”De har blivit aggressiva mot varandra och skriker. Deras lekar är krigslekar nu – de härmar ljuden från bomber och explosioner. De skriker högt – eller så pratar de inte alls”, säger en mamma kallad Amal om sina barn i rapporten.

”Min son har slutat äta av rädsla och blivit så smal. Han frågar mig ständigt, 'pappa, kommer vi att dö?'. Det finns inget jag kan göra för att hjälpa barnen”, säger en pappa.

”Ingen glädje”

Barnen i Gaza har inte kunnat gå i skolan över huvud taget sedan kriget bröt ut, konstaterar Unicefs Jonathan Crickx i en intervju med AFP. Närmare 90 procent av alla skolbyggnader ligger i ruiner, enligt FN-organet.

– Du ser barn som inte tillåts leva ett normalt barnliv: ingen utbildning, ingen lek, ingen glädje.

Crickx berättar om ett möte med tioårige Ahmad, vars morbror dödats i kriget.

– Ahmad berättade saker som en tioåring inte borde veta: hur kroppen var sliten i stycken, hur huvudet låg långt därifrån. Det är saker som är extremt starka och svåra att höra från ett tioårigt barn, säger han.