Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Skabb sprider sig snabbt på Kumlaanstalten

TT

Uppdaterad 11.18 | Publicerad 10.18

Kriminalvårdens anstalt i Kumla har säkerhetsklass 1. Arkivbild.

Spridningen av skabb ökar snabbt på Kumlaanstalten.

I dagsläget har 30 av anstaltens fångar på fyra olika avdelningar skabb – mer än tre gånger så många jämfört med för några dagar sedan.

För att hindra ytterligare spridning håller man de drabbade avdelningarna skilda från resten rapporterar P4 Örebro.

– I och med ökningen har vi avskiljt de avdelningar där vi har bekräftade fall av skabb. Vi låser in de intagna på rummen under tiden som vi behandlar för det här, säger ställföreträdande anstaltschef Marcus Winberg till radiokanalen.

Eftersom dubbelbeläggningar är standard måste alla intagna på de drabbade avdelningarna behandlas. Dels med kräm, men man byter också ut sängkläderna.

– Samtidigt ställer vi ut alla kläder i korridorerna i förslutna säckar och där kommer de att stå ett par dagar tills de här krypen har dött. Efter två till tre dagar byter vi sängkläder en gång till.

Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. De vanligaste symtomen är klåda, utslag och i vissa fall håravfall.

Det krävs hudkontakt i flera minuter för att skabb ska hinna förflytta sig från hud till hud.

Skabb kan smitta genom att till exempel hålla någon i handen eller att sova i samma säng. Det kan också smitta när man sitter tätt tillsammans med någon hud mot hud.