Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Norgebyggt flottfartyg sjönk i Söderhavet

TT-AFP

Uppdaterad 03.29 | Publicerad 02.37

HMNZS Manawanui, ett fartyg i Nya Zeelands militära flotta, har gått på grund och sjunkit i Söderhavet, i närheten av Samoa. Bild från 2023.

Ett fartyg i Nya Zeelands flottstyrka har gått på grund nära Samoa i Söderhavet och sjunkit. Efter en dramatisk räddningsinsats i mörker och med blåst och höga vågor kunde dock samtliga ombord räddas.

”De 75 besättningsmedlemmarna och passagerarna på HMNZS Manawanui har förts i säkerhet till Samoa” meddelar Shane Arndell, kommendör i den nyzeeländska marinen, i ett uttalande.

Försvarsminister Judith Collins säger att det är oerhört skönt och en lycka att ingen omkom, annars hade det kunnat vara en verkligt fruktansvärd dag, rapporterar The New Zeeland Herald.

Fartyget är 85 meter långt och på 5 741 ton, byggt i Norge 2003. Det köptes in av Nya Zeeland 2018 började operera året efter. Det är specialiserat för dykuppdrag och bottenundersökningar men kan också användas för minrelaterade uppdrag.

Fartyget höll på med en kartläggning av farvattnen när det gick på grund. Det började också brinna. Det är första gången, i fredstid, som marinen har förlorat en enhet.

Räddningstjänsten på Samoa uppger att räddningsinsatsen pågick i många timmar efter grundstötningen på lördagskvällen, lokal tid.

Enligt den nyzeeländska marinen kämpade räddningsstyrkan med starka strömmar, vindar och höga vågar som förde räddningsflottar och livbåtar med de 75 som varit ombord på Manawanui mot reven.

Det är inte känt vad som orsakade haveriet.