Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

"Halshugg alla" – anklagelser mot oljejätte

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 07.37

I två containrar hölls runt 200 män fångna i tre månader. De nekades mat och vatten, misshandlades och torterades – tills merparten var döda.

Massakern ägde rum vid den franska oljejätten Total Energies anläggning i Moçambique 2021, enligt en granskning i Politico.

”Det är dags att hugga ved.”

Fångarna i metallcontainrarna lär sig snart vad soldaternas kodord betyder: det är dags att avrätta ännu en grupp män. De som väljs ut förs i väg med huvudena täckta av tomma rissäckar.

Övergreppen i Moçambique som rapporteras av Politico begicks av soldater anlitade av världens fjärde största privata oljebolag, Total Energies. Huruvida företaget kände till vad som pågick är oklart.

Det berörda naturgasprojektet tillkännagavs i maj 2019. Total hade köpt 26,5 procent och den ledande rollen i ett gigantiskt oljefält i en konfliktzon på andra sidan klotet: i Kap Delgado (Cabo Delgado) i nordöstra Moçambique, sedan 2017 skådeplats för ett blodigt islamistiskt uppror.

– Vi älskar risker, sade koncernchefen Patrick Pouyanné till tankesmedjan Atlantic Council om megaprojektet.

Stod i avföring

Total skulle snart visa sig ha underskattat riskerna. I mars 2021 intog IS-kopplade extremister staden Palma, dödade hundratals och tvingade Total att pausa verksamheten. Amnesty rapporterade då om grova krigsbrott begångna även av regeringsstyrkor.

Några månader senare låstes 180–250 män in i två fraktcontainrar vid entrén till Totals jätteanläggning på halvön Afungi, strax intill Palma, av soldater ur en regeringsstyrka som anlitats av Total för att vakta det så kallade ”Totalandia”.

Fångarna var civila som flytt strider mellan armén och jihadisterna, men som soldaterna påstod tillhörde islamistgruppen al-Shabab (inte att förväxla med den somaliska gruppen med samma namn).

I containrarna fanns inga toaletter. Männen fick uträtta sina behov där de stod. Med flera dagars mellanrum fick de en näve ris och en flaskkork med vatten. I desperation klättrade de på varandra för att slicka kondens från taket.

– Folk svimmade. Vi kunde inte andas, säger 28-årige Salimo, en av få som överlevde, till Politico.

Total nekar vetskap

En annan beskriver hur det var så trångt att de tvingades stå ”som torkade fiskar” i den 30-gradiga värmen. Regelbundet utsattes männen för misshandel och tortyr.

En dag fördes 15 av dem i väg för att ”gräva en grop”. De kom aldrig tillbaka. Tre dagar senare hände samma sak med en ny grupp. Proceduren upprepades tills de bara var 26 kvar.

– Ingen pojke eller man får överleva, hörde 32-årige Mwanda en av soldaterna säga.

– Alla ska halshuggas.

De som trots allt överlevde släpptes i september 2021, sedan de upptäckts av rwandisk militär anlitad för att bekämpa al-Shabab. Männen och deras anhöriga ”avråddes” från att prata om det som hänt.

Totals man i Moçambique, Maxime Rabilloud, säger till Politico att bolaget inte känner till övergreppen.

I maj i år meddelade franska åklagare att de utreder anklagelser mot Total Energies om vållande till annans död i samband med al-Shababs attack mot Palma i mars 2021. Anhöriga till dödsoffer och överlevande anklagar bolaget för att ha förbisett riskerna för sina inhyrda underleverantörer i området.