"Då brann det till" – halvtid i Lundinmålet
Publicerad 07.02
En före detta barnsoldat, advokater med gott självförtroende och journalistik inför skranket.
Journalisten Martin Schibbye listar fem utmärkande punkter i den rekordlånga rättegången i Lundinmålet som nu nått halvvägs.
+ Två kolosser
De tidigare företrädarna för Lundin Oil, Ian Lundin och Alex Schneiter, är åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan 1999–2003.
Martin Schibbye, som länge rapporterat om Lundin och som tillsammans med fotografen Johan Persson fängslades i Etiopien då de skulle granska bolagets verksamhet i regionen, har varit på plats på rättegången varje dag och rapporterat löpande i en Whatsapp-grupp och på reportagesajten Blankspot.
Han framhåller att det är en fajt mellan två resursstarka parter.
– På ena sidan har vi den svenska staten som bedrivit en förundersökning i 13 år som resulterat i över 80 000 sidors utredning, och som har åtta åklagare på sin sida i rättegången.
– Mot det har du en oljemiljardär och två åtalade med varsitt stort advokatteam som i princip har obegränsade resurser att gå igenom all bevisning. Det är ganska episkt på något sätt.
+ Oense om allt
De är i princip oense om allt. Försvaret förnekar att krigsbrott begåtts på det sätt som påstås och att de åtalade skulle ha någon som helst roll i det.
– De ifrågasätter ofta bristen på konkretion. ”Var har någonting hänt? Vem har gjort något?” De vill veta tid, plats och händelse, medan åklagaren pratar om offensiva operationer med anonyma gärningsmän. Försvaret menar att det inte räcker.
+ Ifrågasatt journalistik
Försvaret har siktat in sig på delar av den journalistik från Sudan som åklagarna lagt fram som bevis, säger han.
– Det var inte allting som höll för att granskas av bolagsadvokater, om man säger så.
Det har bland annat rört sig om journalistik som visat sig ha producerats i nära samarbete med stridande parter. De har även kunnat peta hål i rapporter från vissa organisationer.
+ Barnsoldaten
Ett stort antal målsägare har hörts under den pågående rättegången. Ett förhör som stack ut var med en tidigare barnsoldat, som syntes med Ian Lundin i ett omtalat klipp från 2001.
– Det var ett vittnesmål som brände till. Han hade rekryterats av sin pappa till en av miliserna som just då jobbade med att skydda bolagets oljeanläggningar och vägar.
+ Försvarets självförtroende
Försvaret har från början beskrivit målet som ett slöseri med tid och pengar, och utstrålar fortsatt ett gott självförtroende, enligt Schibbye.
– De är övertygade om att det här är ett fiasko från åklagarsidan och menar att det som presenteras inte har något som helst med bolaget eller de åtalade att göra. Samtidigt är åklagarna övertygade om att bevisen är solida.