”Just nu känns det tuffare än i våras”

Publicerad 2020-11-12

Arkivbild från infektionsklinik i början av coronapandemin.

Antalet coronapatienter som behöver sjukhusvård har ökat markant den senaste tiden.

På onsdagen slogs rekordet för hur många personer med covid-19 som vårdas på skånska sjukhus.

Pressen ökar nu på den vårdpersonal som jobbar med patienterna.

– Just nu känns det tuffare än i våras, säger Paloma Frenk, sjuksköterska i resursteamet vid Skånes universitetssjukhus.

Under onsdagen vårdades 109 personer på vårdavdelning och 13 personer på intensivvårdsavdelning. Detta är det största antal som vårdats på sjukhus i Skåne sedan pandemins utbrott, under våra var det största antalet totalt 94. 

En av de som jobbar med covid-patienter är Paloma Frenk, sjuksköterska i Region Skånes resursteam. Under coronapandemin har hon främst jobbat på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund.

Hon berättar att läget nu känns värre än i våras eftersom man nu också måste jobba med att ta igen ”vårdskulden”.

– Just nu känns det tuffare än i våras. I våras stängde man ju ner så himla många olika verksamheter och gjorde om. Det fanns flera avdelningar öppna som kunde ta hand om covidpatienterna, nu finns det inte det på grund av att man behöver ta hand om det som man pratar om vårdskulden, nu måste man ta igen alla operationer och annat som blev inställt. Man har inte stängt ner så många verksamheter som man gjorde i våras. Så det känns.

Paloma Frenk, sjuksköterska vid Skånes Universitetssjukhus.

Paloma Frenk beskriver första delen av coronapandemin som mer oviss, men att man ändå hade mer fokus på coronapatienterna då andra avdelningar fick in färre akuta fall.

– Flödet var inte så stort först men ovissheten kring allt, hur man skulle klä sig, vad man skulle göra och inte skulle göra, det var väldigt kaotiskt de första månaderna. Alla direktiv ändrades ständigt, det var ingen som visste riktigt. Sen blev det brist på munskydd, då blev vi restriktiva med det, vilket betydde att man inte kunde gå in till en patient hur många gånger som helst utan man behövde planera varenda litet steg man skulle göra för att inte slösa munskydd. Så den delen var jobbig.

Under sommaren blev det något lugnare.

– Då hade väl alla landat i det, man visste vad man skulle ha på sig och man behövde inte spara på så mycket munskydd utan då satt det mer i ryggmärgen hur man skulle klä sig och att man fick lite andrum. Då var det inte heller samma extrema flöde in. Man hade ju gjort om en medicinavdelning till covid-avdelning, men den stängdes i somras på grund av mindre tryck. Nu är den öppen igen. 

– Det är värre nu, man har inte samma fokus, nu får man lägga fokus på annat också och det förstår jag. Men då måste man hitta ett sätt till att få personalen att kunna jobba vidare.

– Vi som ändå är runt på resursteamet märker ju att folk på infektionskliniken är trötta. De är trötta sedan i våras, visst fick man lite andrum i somras men det känns som att de inte har hunnit andas ut.

”Blir provocerad”

Nu kräver hon och flera kollegor större ersättning.

Paloma Frenk har med flera andra suttit i möten med chefer för att diskutera en ekonomisk ersättning till den vårdpersonal inom regionen som jobbat specifikt med covidpatienter.

– Men ingenting händer. Det man får höra från alla är ”oh ni är fantastiska”, men ingenting mer.

– Vi behöver få ekonomisk ersättning, så många andra regioner i Sverige har börjat ge. En annan grej kan också vara mer betald semester, se till så att man kan ge folk mer andrum.

Skylt vid Malmö sjukhusområde.

Hon menar att trycket på personalen gjort att flera har valt att gå.

– Det var fem med intensivvårdskompetens som slutade typ samtidigt. Helt plötsligt behöver man då snabbutbilda personer som är nya för intensivvård, det är också svårt. Flera infektionsavdelningar har haft många som sagt upp sig.

– Eftersom jag har suttit i flera möten, med olika chefer och fått höra deras synpunkter att de inte anser att folk som jobbat med coronapatienter bör få någon extra ersättning.. så blir man lätt provocerad när man märker nu det blir ett högre tryck, det tar mer på personalen… hösten är ju inte heller en fantastisk årstid att redan vara trött och sliten, det bidrar ju väldigt mycket, regionen bör ju tänka om nu. Man har valt att inte göra nånting med extra ersättning fram tills nu, nu kanske de ska tänka om när de märker hur utvecklingen har blivit. 

Björn Lövgren Ekmehag, förvaltningschef för Skånes universitetssjukhusvård, säger att man ännu inte har fattat något beslut om extra ersättning och att det i så fall görs på regional nivå.

– Alla medarbetare gör ett enormt jobb och har slitit hårt under 2020, det gör de alltid. Så jag har stor förståelse för att man skulle vilja ha en markering av uppskattningen. Man har i regionen tagit beslut om att ge en något större julgåva än vanligt till alla medarbetare, som ett litet bevis på uppskattning. Men vi har i regionen än så länge inte tagit något beslut om särskilda ersättningar för de som arbetar med covid-patienter.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln