Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Långa fängelsesträff för Täbyrånare

Publicerad 2013-06-27

Rånarna använde sig av en bil för att ta sig in i banken vid rånet i januari i år.

Rånarna kraschar bilen rakt in i banken i Täby. Sedan öppnar de eld mot polisen under en vild biljakt.

Nu döms den ökände rånaren Mårten Tammiharju, 35, och hans kumpan, en 25-årig man, till 5 års respektive 9 års fängelse.

Mårten Tammiharju, 35, är en av ursprungsmedlemmarna i det kriminella nätverket Fucked for life.

Beväpnade med automatvapen slår rånarna till mot Handelsbanken i Näsbypark i Täby kommun den 10 januari i år. De kör rakt in med en Saab 9000 i entrén på banken vid niotiden på torsdagsmorgonen. De lyckas inte få med sig några pengar och flyr från platsen.

Glömde ta av sig rånarluvan

En massiv polisinsats sätts snabbt in i jakten på rånarna. När poliserna först anländer till platsen finns det inga spår att gå på förutom en beskrivning av bilen. Rånarna är nära att komma undan – men avslöjar sig själva.

Vid en vägkontroll som inrättats på E18 vid trafikplats Stäket upptäcks männen av en slump. Föraren av bilen – Mårten Tammiharju – har glömt rånarluvan kvar på huvudet. De vinkas in av en polisman men drar snabbt därifrån och en våldsam jakt tar vid.

"Kunde gått riktigt illa"

Under jakten öppnar 25-åringen automateld mot polisen. En av kulorna träffar polisbilens framruta, och går mitt­emellan de två poliserna i framsätet.

– Polismännen har haft maximal tur, det kunde ha gått riktigt illa, sade en poliskälla till Aftonbladet.

I Bro, nordväst om Stockholm, överger gärningsmännen flyktbilen och fortsätter till fots.

Fyra män greps

Mårten Tammiharju, medlem i det kriminella nätverket Fucked for life, är den som grips först efter rånet när han går in på en hamburgerrestaurang i Bro. En timme senare grips även hans 25-årige kumpan i ett bostadsområde i Bro. Totalt greps fyra män strax efter händelsen misstänkta för rånet men endast två åtalades.

Båda har erkänt försök till grovt rån, men nekat till åtalspunkten försök till mord.

Båda tidigare dömda

Mårten Tammiharju döms till 5 år och 9 månaders fängelse för bland annat försök till grovt rån och olaga hot.

– Tingsrätten har dömt i enlighet med min klients erkännande med undantag för olaga hot, vilket min klient nekar till. Vi har ännu inte bestämt om vi ska överklaga, säger Tammiharjus advokat Gunnar Falk.

Mårten Tammiharju har tidigare dömts för bland annat häleri, försök till mord och grovt vapenbrott. År 2004 fritogs Tammiharju från Norrtäljeanstalten, där han avtjänade ett sexårigt straff, av maskerade och beväpnade män. Efter fyra dagar på flykt greps han och straffades med ytterligare två år. Hösten 2008 dömdes han för förberedelse till grovt rån.

25-åringen döms för bland annat försök till rån och försök till mord till 9 år och 2 månader i fängelse.

Han var vid tiden för bankrånet villkorligt frigiven från ett treårigt fängelsestraff.

Aftonbladet har sökt åklagaren och 25-åringens advokat för en kommentar, utan resultat.