Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Överläkaren: Alla mörkar om man gör fel

Publicerad 2013-03-22

Den 75-årige patologen felbedömde cancerproverna hos åtta patienter. Två avled.

Nu slår överläkaren Johan Lindholm larm om bristerna.

– Många patologer gör fel. Vartenda sjukhus har problem. Men alla patologer mörkar om man gör fel, eftersom risken finns att man blir uthängd och av med legitimationen, säger han.

Patologen missade Ingmari Ahléns äggstockscancer. Hon dog, 58 år gammal.

Aftonbladet berättade i onsdags om den 75-årige patologen som Lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen sju gånger sedan han felbedömt cancerproverna hos åtta patienter. Två avled. En av dem var Ingmari Ahlén, 58, som dog i äggstockscancer.

Läkaren miste legitimationen i januari 2012, men återfick den i maj efter en dom i Förvaltningsrätten. Han tilldömdes prövotid i tre år och står under Socialstyrelsens tillsyn.

Nu är han åter i arbete. Sedan i maj anlitas han som patolog av Karolinska Universitetslaboratoriet, vid de fyra största sjukhusen i Stockholm.

”Duktig doktor”

– Han arbetar mest på Danderyds sjukhus, berättar överläkaren Johan Lindholm som ingår i Socialstyrelsens Vetenskapliga råd och ordförande för Svenska patologföreningens kvalitets- och standardiseringskommitté.

Johan Lindblom intygar i ett tjänstbarhetsintyg till Socialstyrelsen att patologen sköter sitt arbete.

– Vi har inte haft några klagomål på honom. Han är en duktig doktor.

Anlitar ni den här läkaren för att det är patologbrist?

– Ja. Det är en anledning. Vi har flera konsulter, äldre läkare, som vi anlitar för att hinna med.

Han har ju anmälts åtta gånger. Ni tvekade aldrig att anlita honom?

– Nej det gjorde vi inte. Det är allvarliga fel han gjort. Men sådana fel görs på alla sjukhus. Många patologer gör fel. Vi  gör alla fel, säger Johan Lindholm.

”Rädda för att anmäla”

Ett av tusen vävnadsprover felbedöms enligt internationella studier. I Sverige skulle det innebära 500 feldiagnoser årligen. Men bara ett 20-tal resulterar i en Lex Maria, enligt Johan Lindholm.

– Alla är rädda för att anmäla. Alla patologer mörkar om man gör fel, eftersom risken finns att man blir uthängd och blir av med legitimationen.

Svenska patologföreningen strävar nu efter att uppmärksamma problemet för att förbättra patientsäkerheten.

– Vi vill att Socialstyrelsen ska lyfta frågan. Men den har inte avsatt personal för att följa upp fel och brister inom diagnostiken. Vi jobbar ju för att man ska anmäla mer, säger han.