Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hillary är målet för republikansk attack

Nya uppgifter om Benghazidåd kan försvåra Clintons chanser i nästa presidentval.

På ytan är det president Barack Obama som är måltavla för attacken.

Men han är bara ett villospår.

Det verkliga syftet är att sätta krokben för Hillary Clintons chanser att bli president.

Hillary Clinton.

Det är därför som republikanerna fortsätter bita sig fast i vad som egentligen hände när fyra amerikanska diplomater dödades i samband med en attack mot det amerikanska konsulatet i Benghazi den 11 september förra året.

Nya uppgifter visar att Vita huset och det då av Hillary ledda utrikesdepartementet omedelbart efter attacken försökte tona ner att det förmodligen handlade om en terrorattack genomförd av islamistiska terrorister med kopplingar till al-Qaida.

Bakom låg en rädsla hos Obama att republikanerna skulle försöka utnyttja attacken i presidentvalrörelsen som då gick på högvarv. I klartext; hota hans återval.

Republikanerna försökte sätta ditt Obam men det fanns då inga konkreta bevis på att presidenten eller Hillary Clinton på något sätt skulle ha agerat klantigt eller felaktigt.

Locket på

Men republikanerna har aldrig släppt Benghazi.

TV-kanalen ABC avslöjade nyligen att Vita huset och amerikanska UD ändrade i formuleringar i det underlag som CIA skickade ut om attacken och där man tonade ner att det handlade om ett terrordåd.

I förra veckan hölls kongressförhör då bland annat  Gregory Hicks, då biträdande ambassadör i Tripoli i Libyen, berättade hur han blivit utskälld av Hillarys stab för att han pratat med republikanska politiker om attacken. Vilket kan tas som ett belägg för att Hillary ville lägga locket på för att inte riskera Obamas seger.

Nu riskerar det att slå tillbaka mot hennes egna presidentambitioner.

Skälet till att republikanerna så intensivt försöker få fram varenda detalj om vad som hände i Benghazi är inte av omsorg om offren eller för att garantera att något liknande inte händer i framtiden.

Skälet är krasst politiskt.

Undergräva

Hillary Clinton är USA:s just nu överlägset populäraste politiker. Om val hölls i dag skulle hon sannolikt vinna ohotad. Republikanerna har helt enkelt ingen kandidat som kan matcha henne. Och de är rädda att det inte ska dyka upp någon i tid till nästa val 2016.

Därför gäller det att undergräva Hillarys trovärdighet så mycket det bara går.

Den allmänna bilden är att hon gjorde ett väldigt bra jobb som utrikesminister. Hon flängde runt till 112 länder på fyra år och var uppskattad och omtyckt i de flesta läger.

Hillarys plan

Men om hon strulade till det i Benghazi. Om hon trixade med verkligheten för att rädda sin chef Obama. Är hon då verkligen rätt person att bli USA:s första kvinnliga president?

Det tvivlet vill republikanerna så hos den amerikanska allmänheten.

Än har Hillary inte ens sagt att hon tänker kandidera 2016 men de flesta politiska bedömare är tämligen säkra på att det är hennes plan. Beroende på hur mycket graverande uppgifter som kommer fram om hennes roll i Benghazi kan det potentiellt vara ett skäl som får henne att avstå från att ställa upp.

Vilket republikanerna skulle jubla åt.