Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Iran – det nya Nordkorea?

Apan i rymden och nytt stridsflygplan kan vara bluff

Ett jetflyg som inte går att upptäcka på radarskärmarna men kanske bara är en bluff.

En apa i rymden som kanske aldrig var med i raketen.

Är Iran på väg att bli ett nytt Nordkorea?

Likheterna mellan de två länderna har länge varit många.

Båda är i omvärldens ögon skurkstater som länge försökt skaffa sig kärnvapen. Nordkorea har av allt att döma lyckats medan Iran fortfarande har en bit kvar. Oklart hur lång.

Båda staterna är inbegripna i långa och tillsynes ändlösa förhandlingar med omvärlden om att lägga ner sina kärnvapenprogram. Men trotsar och trilskas hela tiden med den internationella samfundet.

Nordkorea har länge varit en internationell driftkucku med sina bombastiska ledare som tillsynes besitter övermänskliga färdigheter. Man har skapat en skuggvärld med få beröringspunkter med verkligheten.

På tröskeln

Iran ser nu ut att vara på väg in i samma ”komikerfack”.

I förra veckan meddelade Teheran stolt att man lyckats skjuta upp en raket i rymden med en apa ombord. Budskapet till omvärlden var att Iran står på tröskeln till att kunna genomföra bemannade rymdfärder.

Presidenten har erbjudit sig att bli landets första astronaut.

Men när man vid en triumfatorisk presskonferens visade upp apan efter att rymdkapseln singlat ner på jorden igen så visade bilderna att det var en annan apa än den man skjutit upp. Färgen på pälsen var mörkare och den överlevande apan saknade ett rött märke över en ögat.

Kanske var allt en bluff.

I helgen avtäckte Iran ett nytt stridsflygplan, F-313 som påstås vara osynligt på radarskärmar. För att understryka den fantastiska i prestation var det president Mahmoud Ahmadinejad som slet av täcket.

Hindra Iran

Bilder på det supermoderna planet kablades ut över världen som ännu ett bevis på Irans tekniska framgångar trots åratal av västerländska sanktioner som bland annat syftar till att hindra Iran från att få tag på högteknologiska delar till sin försvarsmakt.

Panik var på väg att sprida sig i Tel Aviv och Washington innan experter började titta närmare på bilderna. Åtminstone israeliska experter hävdar bestämt att planet inte är annat än en snygg modell gjord i karbon eller metall men som helt saknar förmågan att flyga.

– Iran har ingen kapacitet att bygga stridsflygplan, så enkelt är det bara, säger Tal Imbar, chef för rymdforskningscentret vid Fisher Institute for Air & Strategic Studies till den israeliska dagstidningen Maariv.

Varför?

Iran skulle alltså inom loppet av en vecka ha fejkat två stora teknologiska framgångar.

Men varför då?

De internationella sanktionerna biter mer och mer på Iran. Landets valuta har förlorat kraftigt i värde. Människor har svårare att överleva dag för dag. I ett sånt läge har prästdiktaturen behov av att ingjuta lite framtidstro och nationell stolthet hos befolkningen.

Inför omvärlden vill man visa att Irans förmåga och beslutsamhet är obruten trots trycket utifrån. Ett stridsflyg som inte går att upptäcka på radar ska få Israel och USA att tänka sig för en extra gång innan de bombar de iranska kärnanläggningarna. Avskräckning med andra ord.

Förhalar

I ett så stängt samhälle som Iran är det svårt för omvärlden att säkert veta vilken information som är korrekt och vilken som är falsk. Det skapar en osäkerhet som gynnar Iran.

Mitt i allt detta har Teheran plötsligt sagt ja till att åter inleda förhandlingar med USA, Ryssland, Kina, Frankrike, England och Tyskland om hur landets kärnprogram ska begränsas så att det omöjliggör tillverkning av kärnvapen.

Inga samtal har förts sedan i somras. Omvärlden upplever att Iran precis som Nordkorea hela tiden förhalar processen. Det är som att gå i ökensand. Två steg fram och ett tillbaka.

För varje månad kommer Iran närmare den punkt då man har tillräckligt med höganrikat uran för att tillverka en atombomb. Israel avvaktar nervöst och är berett att skicka sina bombplan om man tror att Iran passerat den röda linjen.

Det är ingen vild gissning att Teheran kommer att fortsätta blufftaktiken.