Svenska Akademiens senaste medlem är...

Uppdaterad 2013-03-08 | Publicerad 2013-03-07

”Jag är glad, hedrad och lite yr i huvudet”

Ett ögonblick Sara Danius, 50, som har utsetts till en av Svenska Akademiens ”aderton” ledamöter, tilldelats stol sju och är den nionde kvinnan någonsin som blivit invald.

Sara Danius.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Det ringde vid 18.30 och det var den ständige sekreteraren Peter Englund, jag trodde det var en försäljare när jag lyfte på luren och svarade lite bryskt. Men så förstod jag vem det var. Jag känner mig glad, hedrad och yr i huvudet.

Hur har du spelat dina kort för att bli invald av ledamöterna och godkänd av kungen?

– Det har jag inte alls hunnit tänka på. Jag hoppas kunna leva upp till förväntningarna och fylla ut kostymen - eller ska vi säga knytblusen. Jag hoppas kunna motsvara förtroendet jag har fått. För mig är det en stor heder.

Nu kan man säga att lagt kort ligger eftersom du är invald på livstid, hur känns det?

– Tanken svindlar ju, men jag ska nog mer tänka på vad som kommer härnäst.

Du är utbildad croupier – hur kommer det sig?

– Det var min första ordentliga utbildning och jag hade en tanke om att jag kunde falla tillbaka på det om allt annat gick åt pipan. Jag tjusades av bilden av glamour, men det var mer hårt slit. Jag är glad att ha gjort det och lärde mig mycket av det jobbet.

I morgon är internationella kvinnodagen och Svenska Akademien har historiskt sett varit kraftigt mansdominerad, hur ska ni bli fler kvinnor?

– Jag har inte hunnit tänka ut någon strategi, men jag tror att tiden allmänt sett är på väg åt rätt håll.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att gå på en lång vandring i bergen, när det är varmt och skönt.