Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stängda gator mot prostitution

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-04

Mp och S vill utreda om det har effekt att stänga av vägar nattetid

Rosenlundsgatan kan komma att stängas av enligt förslaget. Anledningen är att man vill komma åt prostitutionen där.

Den styrande minoriteten i Göteborg vill utreda om gator med prostitution borde stängas av kvälls- och nattetid.

– Först vill vi titta på vilka lärdomar som finns från tidigare sådana insatser, säger Thomas Martinsson, Stadssekreterare på Miljöpartiet i Göteborg.

Röster i debatten kring prostitution har på sistone höjts för att stänga Rosenlundsområdet nattetid. Anledningen är att det pågår sexsäljande verksamhet där. Därför vill nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet utreda vad för effekt en sådan avstängning skulle ha.

– Det har tydligen provats förut, men inte nyligen. Vi vill veta hur det har sett ut historiskt om det är en framkomlig väg, eller om det bara flyttar verksamheten, säger Thomas Martinsson.

Förslaget behandlas i kommunstyrelsen under onsdagen och föreslår att stadskansliet får i uppdrag att se över dels var prostitution i dag förekommer, dels vilka effekter som kan väntas av att exempelvis stänga av sexsäljargatorna på nätterna.

Vad händer om det bor folk på de här gatorna?

– När det gäller Rosenlundsområdet så finns det mest kontorslokaler och sådant där. Det drabbar väl inte boende egentligen, men det är sådant som ska diskuteras innan vi tar ett beslut. Därefter får vi se hur vi ska gå tillväga, säger Thomas Martinsson.