Vill dra av miljoner – för en middag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Bonniers vill dra av 12 000 kronor per gäst för jubileumsmiddag för näringslivstoppar

När Bonniers fyllde 200 år firade man det med en jättemiddag för hela tjocka Bonniersläkten.

Tillställningen kostade cirka 12 000 kronor per inbjuden gäst, totalt 5,9 miljoner kronor.

Skatteverket har satt stopp för Bonniers försök att dra av hela kostnaden som PR-kostnad, men nu överklagar Bonniers till länsrätten.

I överklagandet skriver Hans Olov Johansson och Carl-Johan Bonnier i Bonnier Holding AB att ”jubileet tilldrog sig stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan även utomlands och arrangemanget resulterade i en betydande PR för Bonnierkoncernen”.

Kostnaden för firandet av jubileet blev nästan sex miljoner kronor, varav det mesta gick åt till att ordna en jubileumsmiddag för 500 personer. I snitt blir kostnaden cirka 12 000 kronor per deltagare. Bonniers vill kunna dra av hela kostnaden som en PR-kostnad, men det har Skatteverket inte gått med på. Man har bara kunnat sträcka sig till att medge avdrag på motsvarande 2 000 kronor per person, och därför överklagar Bonniers Holding AB nu till länsrätten.

I överklagandet hänvisar man till tidigare liknande ärenden där bland annat Regeringsrätten medgivit att ett företag som firade hundra år 1981 fick dra av hela kostnaden för jubileet. Den festen kostade visserligen bara 681 kronor per person.

Av gästlistan från partyt 2004 framgår att de inbjudna i huvudsal tillhör Bonniersläkten och framstående personer inom kultur– och näringslivet.

ANNONS