Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Hälsa påsken med sköna blommor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-02

Vackert och vårlikt med liljor och krokus

Vårblommor Påskliljor – helt rätt i påsk. Passa på inför helgen och gör någa festliga blomsterarrangemang!

Lys upp hemmet med vårens blommor!

Kändisdekoratören Gunnar Kaj har exklusivt för Aftonbladet satt ihop fem sköna arrangemang med liljor, hyacinter och krokus.

Kul, pyssligt och vackert!

Gunnar Kaj är blomsterdekoratör och har bland annat gjort arrangemangen till utställningen ”Blomsterfest” på Ulriksdals slot, som just avslutats. Temat är hyacinter, påskliljor och pingstliljor – växter som Gunnar personligen är mycket förtjust i.

– Mitt jobb är att göra vackra färgkompositioner. Med rätt kombinationer kan man lyfta blommorna på ett snyggt vis. Naturen är en viktig inspirationskälla. Jag lägger gärna in mossa, stenar eller kvistar i arrangemangen.

Sällsynta växter

Utställningen äger rum i samarbete med Ulriksdals slott och visar upp tusentals liljor och hyacinter, flera mycket sällsynta och vissa inlånade från England och Holland. Till Aftonbladets kreaktioner har Gunnar tagit med gula hyacinter som snittblommor, en mycket exklusiv blomma.

– Den kan vara svår att få tag på, men det är värt ett försök, säger han.

Hur ska man sköta blomarrangemangen?

– Lökväxter är ganska enkla att ta hand om, eftersom de har vatten och näring i löken. De behöver bara lite vatten då och då. Snittblommorna bör stå i vatten, men man kan byta ut det så det håller sig fräscht.

1. Stora påskkorgen

2. Ägg på fat

3. Bukett i tennstop

4. Hyacinter på tennfat

5. Primula i kartong

Fler tips och idéer:

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln