Därför dog den ryske reportern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-12

Novaja Gazeta om avslöjandena som kan ligga bakom Ivan Safronovs död

Avslöjanden om misslyckade raketuppskjutningar och oetisk vapenhandel kan ha blivit den ryske reportern Ivan Safronovs död.

När Ivan krossades mot trottoaren utanför sitt bostadshus i Moskva i början av mars hade han under en längre tid retat upp de ryska makthavarna.

Följ ämnen
Ryssland
Ivan Safronov.

Från början såg det ut som ett självmord.

Den 2 mars återvände tidningsreportern Ivan Safronov, 51, till bostadshuset i Moskva. Men istället för att låsa upp dörren till lägenheten på tredje våningen fortsatte han upp till trappavsatsen mellan våning fyra och fem.

En stund senare återfanns hans kropp på trottoaren nedanför. Han avled av inre skador i väntan på ambulans, skriver tidningen Novaja Gazeta.

Till en början kallade myndigheterna Safronovs död för självmord. En teori som familj, vänner och kollegor på tidningen Kommersant förkastade. Ingenting hade talat för att reportern planerade att ta sitt liv.

Utredning inleddes

Kort efter dödsstörtningen inledde åklagare i Moskva en utredning som ska ta reda på om brott kan ligga bakom självmordet. I samband med det har misstankar framförts om att Safronov helt enkelt mördades på grund av sina obehagliga avslöjanden.

Före Safronovs tid som journalist var han överste i den ryska rymdindustrin med goda kontakter inom krigsmakten och krigsindustrin.

I höstas misslyckades tre på varandra följande provskjutningar med Rysslands nya långdistansrobot Bulava. I samband med avfyrningen från ubåtskryssaren Dmitrij Donskojs däck sprängdes raketerna i luften. De misslyckade provskjutningarna tystades ned av ryska försvarsdepartementet men blev kända bland annat tack vare Ivan Safronov. Enligt honom utreddes aldrig den första misslyckade uppskjutningen i september. Istället fortsatte man bara med nya test som hotade besättningens säkerhet ombord på Dmitrij Donskoj.

Strax före sin död var Ivan Safronov fler obekväma sanningar på spåren med direkta kopplingar till den ryska försvarsmakten.

Liknande vapenaffär

Enligt Novaja Gazeta hade han uppgifter om att Ryssland var på väg att sälja luftvärnsrobotar, stridsflygplan och missiler till Syrien och Iran. Som mellanhand i affären skulle Vitryssland fungera, uppger Safronovs tidning Kommersant. Genom att använda Vitryssland skulle Moskva undgå kritik från USA och övriga västvärlden samtidigt som de inblandade i vapenhandeln kunde räkna med stora pengar.

För två år sedan kunde bland andra Ivan Safronov visa på en liknande vapenaffär med Syrien. När affären blev känd stoppades den av president Putin. Ett avslöjande nu skulle återigen ha kunnat sätta stopp för en inkomstbringande vapenexport.

Om Ivan Safronovs död har något med hans obekväma journalistik att göra är ännu oklart. Men situationen för press- och yttrandefriheten i landet har åter blivit aktuell. Tidningen Novaja Gazeta skriver:

”I dagens Ryssland har det blivit så att varje journalist med självaktning i princip alltid blir till den förljugna maktens motståndare. Det behöver inte ens vara med vett och vilja, utan enbart genom att man gör sitt jobb.”

Läs också

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln