Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ökad valfrihet för småbarnsföräldrar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-20

Vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus – men föräldrapenningen sänks

Med vårdnadsbidraget ska fler föräldrar kunna vara hemma med sina barn.

En jämställdhetsbonus ska få mammor och pappor att dela på ledigheten.

Från och med första juli nästa år tänker regeringen genomföra sin familjepolitiska reform – men först ska föräldrapenningen sänkas.

Alliansen gick förra året till val på att öka valfriheten för landets föräldrar. Ett år senare har man förhandlat fram hur reformen ska se ut och i höstbudgeten utlovas nu vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus från 1 juli nästa år.

Får inte kombineras

Vårdnadsbidraget riktar sig till föräldrar med barn mellan ett och tre år och som vill vara hemma längre med barnen än vad föräldraförsäkringen tillåter. De kommuner som vill kan därför erbjuda 3 000 kronor i månaden om man helt avstår från kommunal barnomsorg. Vårdnadsbidraget får heller inte kombineras tillsammans med föräldrapenning eller a-kassa. Den som delvis utnyttjar den kommunala barnomsorgen får sitt vårdnadsbidrag sänkt.

Kristdemokraternas hjärtefråga

Vårdnadsbidraget har varit en av kristdemokraternas hjärtefrågor och kritiker menar att bidraget kommer att missgynna kvinnor på arbetsmarknaden. Som ett svar på den kritiken föreslår nu också regeringen en så kallad jämställdhetsbonus på max 3 000 kronor per månad till de mammor och pappor som delar lika på föräldraledigheten.

Förutom vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus vill regeringen satsa på allmän förskola för alla 3-åringar, mer pedagogik i förskolan och en barnomsorgspeng för större valfrihet i barnomsorgen. De förslagen ska börja införas från den 1 januari 2009.

Föräldrapenningen sänks

Redan 1 januari 2008 genomförs dock en annan förändring. Föräldrapenningen sänks på samma sätt som sjukpenningen: i stället för att ersättningen beräknas på 98,9 procent av inkomsten, blir beräkningsgrunden 97 procent av inkomsten.

Detsamma gäller den tillfälliga föräldrapenning som betalas ut vid vård av barn, samt havandeskapspenningen. Totalt ska detta ge en besparing på cirka 1 miljard kronor under åren 2008-2010.