Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Duo till svars för att ha svindlat 200 miljoner

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-05

Det blev stor förvirring i rättssalen när en advokat skulle förklara sin klients del i mångmiljonsvindeln mot SEB i Göteborg.

Banken uppger att man förlorat 200 miljoner kronor.

Idag inleddes rättegången i Göteborgs Tingsrätt mot de tre män som misstänks ha lurat till sig hundratals miljoner av SEB. Thomas Wilton är advokat åt en av de tre åtalade.

Två män, 39 och 48 år gamla, misstänks för grovt bedrägeri och bokföringsbrott i två bolag. Ett bolag som drevs av 39-åringen stod i fokus när rättegången inleddes på måndagen.

Åklagaren och 39-åringens försvarsadvokat hade dock vitt skilda åsikter om vad som har hänt med bolagets finanser. Tingsrätten fick flera gånger avbryta 39-åringens försvarsadvokat Jonas Nilsson när han gjorde sin sakframställan.

Enligt åklagaren har 39-åringen upprättat falska fakturor till utländska företag som han lämnat till Exportkreditnämnden, som i sin tur har utfärdat garantier för de påstådda transaktionerna. Garantierna har därefter lämnats till banken som säkerhet för lån värda 76 miljoner kronor.

Nekar delvis

Mannen själv medger delar av bokföringsbrotten och att han på falska grunder lånat 49 miljoner kronor. Han menar dock att banken enbart lidit skada till ett värde av 24 miljoner.

Vad gäller de övriga lånen nekar han till brott.

– Min klient har inte vitsordat att de här fakturorna lämnats in för att belånas. De har ingivits för att öppna remburser, sade Jonas Nilsson.

Några remburser, en typ av säkerhet då banken åtar sig att fullgöra köparens betalningsskyldighet, har dock aldrig köpts. I stället har banken självmant tagit de liggande fakturorna som säkerhet när lån skulle omtecknas menade advokaten.

Externa agenter

– Det finns inga som helst affärshandlingar mellan några av företagen och det svenska bolaget. Det finns inga avtal och inga kontrakt. Fartygen som varorna ska ha fraktats på är vid merparten påhittade, sade åklagare Olof Sahlgren.

Att pappersunderlag saknades förklarade Jonas Nilsson med att det rörde sig om preliminära fakturor som skulle användas som underlag för att kunna köpa material man redan sålt. Att de utländska företagen inte kände till affärerna med 39-åringens bolag förklaras med att man använt sig av externa agenter.

På tisdagen fortsätter rättegången med en genomgång av åtalet gällande det andra bolaget, där båda affärsmännen varit engagerade. Då kommer även åklagarens sakframställan mot bolagens kundansvarig på banken som har åtalats för grov trolöshet mot huvudman.

TT