Ryska skolbarn lär sig hylla Stalin

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Ny historiebok förskönar Sovjetunionens historia

Josef Stalin var en av Sovjetunionens mest framgångsrika ledare och Leonid Brezjnev spelade en viktig roll i Rysslands historia.

Det är två sanningar som ryska skolbarn kommer att få lära sig när landets nya historiebok tas i bruk nästa år.

Bakom läroboken står personer nära president Vladimir Putins administration.

Den nya ryska historieboken, till vänster, ska lära ryska skolbarn känna stolthet för sitt land.

Bara en stämpel från utbildningsministeriet saknas innan bokförlaget ”Upplysning” kan släppa boken till tryckeriet. Lagom till höstterminen nästa år kommer ”Rysslands moderna historia 1945 - 2006” att finnas i de ryska elevernas skolväskor, skriver tidningen Novaja Gazeta.

Enligt tidningen har läroboken skrivits på rekordtiden två månader och bakom den nyskrivna historien står personer nära presidentadministrationer och företrädare för regeringspartiet ”Enade Rysslands” ungdomsförbund ”Unga gardet.”

Stärka självkänslan

Till skillnad från bland annat Tyskland har man inte valt att på allvar göra upp med landets historia av diktatur, svält och förtryck. Istället ska de ryska skolbarnen lära sig att hylla sitt land.

– Målsättningen är inte att ge eleverna möjlighet att kritiskt diskutera historien utan att indoktrinera dem i patriotism, säger Kristian Gerner, historieprofessor vid Lunds universitet och Rysslandskännare.

– Putin vill stärka ryssarnas självkänsla.

Så här beskrivs diktatorn Josef Stalins förtjänster, enligt ett utdrag ur boken, publicerat i Novaja Gazeta: ”Under hans period som ledare utvidgades landets territorium; man gick segrande ur det största av krig - Stora fosterländska kriget; den industriella- och kulturella revolutionen förverkligades.”

På samma sätt förhärligas senare ledare som Chrusjtjev, Brezjnev och Andropov. Sedan Vladimir Putin kom till makten är "praktiskt taget varje viktig åtgärd knuten till V.V. Putins namn och gärning".

”Doftar 1800-tal”

Personerna bakom boken har heller inte försökt dölja sitt syfte. Enligt Novaja Gazeta gör man skillnad på historievetenskapens uppgift och en historieläroboks uppgift. ”Om historievetenskapen har till uppgift att belysa alla aspekter av en historisk händelse och analysera dem, så har en historielärobok till uppgift att formera en människas förhållande till omvärlden, till sig själv, till människorna hon lever med, till landet, till staten,” citerar tidningen Isak Kalina, chef vid utbildningsdepartementet.

– Det här doftar 1800-tal. Det är ungefär som om vi skulle lyfta fram Karl XII och hans krig, säger Kristian Gerner.

Vad kommer boken att innebära för Rysslands skolelever?

– Jag tror att det är illa. De kommer att få en rosig bild av Sovjetperioden och när de unga ryssarna träffar polacker eller ester och har med sig den här bilden av historien kan det leda till missförstånd och kanske hat.

Följ ämnen i artikeln