Thomas Bodström slår tillbaka mot kritiken

Publicerad 2013-09-11

Thomas Bodström slår tillbaka mot kritiken om att han mörkat sin inblandning i avvisningsskandalen.

Han hävdar att han alltid varit öppen med vilken roll han hade när egyptierna avvisades.

– Att samarbeta med USA ansågs varken då eller nu som något felaktigt.

Thomas Bodström.

Thomas Bodström var justitieminister och därmed chef över säkerhetspolisen när de två terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery avvisades från Sverige av Säpo - på begäran av USA 2001.

Senare visade det sig att de två männen torterades efter att de anlänt till Egypten, och att Sverige brutit mot tortyrkonventionen genom att verkställa avvisningen.

Vid tidpunkten för avvisningen var Anna Lindh utrikesminister. Och i dag - på tioårsdagen av hennes död - riktas kritik mot Thomas Bodström, bland annat för att han i en DN-intervju sagt att han inte minns varför han inte agerade mot några tortyrmisstankar, trots att alla enligt dåvarande integrationsminister Mona Sahlin fattade att egyptierna skulle torteras om de avvisades.

Vänder sig mot kritiken

Nu hävdar han att hans citat blivit taget ur sitt sammanhang.

– Det jag har sagt är att jag inte kan minnas exakt varje ord som jag sagt sedan början av 2000-talet.

Han är kritisk till att han beskylls för att inte vara öppen med sin inblandning i fallet.

– Jag har skrivit ett helt kapitel om det här i min bok. Ingenting har förändrats sedan dess. Det finns det som påstår att jag inte skulle ha ställt upp på intervjuer. Det är lögn, jag har ställt upp på intervjuer om det här i flera års tid och har också erbjudit mig att ställa upp i Kalla Fakta.

Thomas Bodström säger att han står för beslutet att egyptierna skulle avvisas, men han tycker att det var fel av regeringen att genomföra avvisningen. För Aftonbladet vill han inte uppge om han insåg att de två egyptierna löpte risk att torteras vid en avvisning, så som Mona Sahlin hävdat.

– Det räcker med att man inte skulle ha skickat folk till Mubaraks Egypten. Det var rätt att fatta beslut om avvisning, men det borde inte ha verkställts. I stället borde de här männen ha hållits under uppsikt eller tagits i förvar i Sverige, säger Thomas Bodström.

Kände till ärendet

Tidigare har det framställts som om Thomas Bodström fick kännedom om avvisningsplanerna i sin helhet först den 18 december 2001, då Anna Lindh höll ett regeringssammanträde och det slutliga beslutet om avvisningen togs – och verkställdes.

Men offentliga handlingar som Anna Lindhs tidigare medarbetare gått igenom visar att Bodström fick en föredragning redan dagen innan.

Nu säger Thomas Bodström att han kände till ärendet en tid före avvisningen.

– Jag fick en föredragning av ärendet någon månad innan om de här personerna. Och jag har inga invändningar mot att den föredragningen hölls.

Vad bar du för ansvar som dåvarande justitieminister?

– Jag hade ett ansvar som alla andra i regeringen, vi hade alla ett kollektivt ansvar. Att samarbeta med USA ansågs varken då eller nu som något felaktigt.

Men som justitieminister var ju du ytterst ansvarig för Säkerhetspolisen.

– Nu var det här ett migrationsärende som föredrogs som ett regeringsbeslut. Däremot gick det snett på Bromma och det är polisens ansvar, säger Thomas Bodström.

Han syftar till själva avvisningsprocessen då Agiza och Alzery togs i förvar av maskerade amerikanska agenter, fick kläderna sönderklippta, drogades och förseddes med huvor, vuxenblöjor och bojor för att sedan flygas ut ur Sverige med ett amerikanskt flyg.

I efterhand har dåvarande utrikesminister Anna Lindh fått bära ett stort ansvar för händelsen. Det beklagar Thomas Bodström i dag.

– Det var väldigt orättvist att Anna ska anklagas för att samarbeta med USA, vilket är något som vi gör hela tiden. De här anklagelserna kände hon inte till och hon har inte heller fått någon chans att försvara sig, säger Thomas Bodström.