Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Deras drömmar har ett högt pris

Publicerad 2013-10-04

Smugglarna blir rika medan flyktingarna dör – myndigheterna gör inget för att stoppa det

Båten med 500 flyktingar var på väg mot italienska Lampedusa – minst 130 människor dog i går när den sjönk.

Och några blir rika på att ­andra dör.

År efter år fortsätter den smuts­iga flyktinghanteringen utan att myndigheterna gör ­något för att stoppa den.

Någonstans mellan 50 000 och 100 000 kostar det att bli smugglad från Mellanöstern eller Afrika till Europa. Flyktingsmugglarna bryr sig ofta inte om ifall kund­erna kommer fram eller inte.

Allt de vill åt är ­deras pengar.

Människors tragiska livs­situation och dröm om ett bättre liv har blivit en global handelsvara som omsätter mångmiljard­belopp varje år.

Undermåliga båtar proppas fulla med många fler människor än de egentligen är byggda för.

För ett antal år sedan kom de fullastade båtarna från Senegal med siktet inställt på Kanarie­öarna.

Kom man i land var man i Spanien och ­därmed i EU och kunde söka politisk asyl.

Hundratals dog på ­vägen men flyktingsmugglarna kunde håva in sina jättevinster.
Under den arabiska våren för drygt två år sedan seglade båtarna från Tunisien och Libyen. Nu verkar Egypten vara främsta avreseorten för den farliga resan över Medel­havet mot ön Lampedusa i Italien.

Krig och konflikter är den främsta källan till flyktingströmmar.

Människor som bor i läger som Zaatri i Jordanien. En jättelik grusplan fylld av tält där många av de 150 000 invånarna nu har tillbringat månader utan hopp om att kunna återvända hem inom överskådlig tid.

Tristessen och desperationen får många att drömma om att ta sig vidare till Europa och vad de hoppas är ett bättre liv. Några få lyckas få ihop pengarna som krävs genom att sälja allt de äger.

Omvärlden vill inte lägga sig i kriget i Syrien. Men indirekt blir vi inblandade ändå. En del av flyktingarna knackar till slut på Europas och Sveriges dörr.

Myndigheterna i de ­berörda länderna ser mellan fingrarna med smugglingen eller är oförmögna att stoppa den. Glada att en del av flyktingarna försvinner från deras land.

Europa vill inte ha dem. EU:s mur mot omvärlden stärks hela tiden. Det går inte längre att ta sig till ­Europa utan hjälp av flyktingsmugglare som kan ordna falska dokument.

Resultatet är att det inte ­längre är de flyktingar som bäst behöver skydd som tas emot i Europa utan de som har möjlighet att ­betala och sen har turen att inte drunkna eller bli gripna innan de lyckats ta sig innanför EU:s mur.
Även om få länder säger det öppet är det ingen som vill ha flyktingarna. De är ett problem som man vill ska försvinna eller hamna på någon annans bakgård.

När några flyktingar dör förfasar sig alla och undrar hur det kunde få hända.

Men i prak­tiken sker nästan ­ingenting för att förhindra att det ska upprepas.