Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Reinfeldt gullade med Erdogan

Berömde Turkiet trots att landet har sämre pressfrihet än Ryssland

Sverige fortsätter gulla med Tayyip Erdogan.

På pressträffen i Rosenbad berömde statsminister Reinfeldt till och med den turkiske premiärministern för att ha genomfört förbättringar av de mänskliga rättigheterna.

När många i omvärlden tycker det går åt fel håll.

Stående sida vid sida med Tayyip Erdogan i Bellz Venezia på Rosenbad - Erdogan i lila slis med vita prickar, Reinfeldt i en ljusgrön - ansåg Reinfeldt att det så kallade "demokratipaket" som Erdogan nyligen la fram var ett exempel på "viktiga framsteg".

Turkiets starke man vill tillåta tre bokstäver som inte finns i det turkiska alfabetet men i det kurdiska. Han kan också tänka sig att tillåta kurdiska som språk i privata skolor. Problemet är bara att det finns väldigt få privatskolor i kurdiska områden.

Därför känns den reformen som ren kosmetika. Någonting att visa upp för omvärlden som i realiteten inte betyder ett dyft för den egna befolkningen.

I övrigt rankas Turkiet långt ner i botten vad gäller pressfrihet. Till och med sämre än Ryssland. Landet innehar världsrekordet i fängslade journalister. Tusentals studenter sitter fängslade, många utan rättegång.

Bryr sig inte

Saker som Reinfeldt inte nämnde med ett ord.

Jag vet inte vad statsministern sa till Erdogan under deras privata samtal. Kanske röt han till då. Men av vad Reinfeldt torgförde inför den svenska och turkiska pressen kan man bara dra slutsatsen att Sverige inte ser särskilt allvarligt på de brott mot mänskliga rättigheter som begås i Turkiet.

– Turkiet har gjort många viktiga framsteg när det gäller mänskliga rättigheter, sa Reinfeldt.

Det är en bild som går tvärtemot vad organisationer som Amnesty och Human Rights Watch ständigt rapporterar.

Några exempel från Amnestys senaste rapporter:

Erdogan har stämt sju gymnasiestudenter för att de kallat honom "glödlampan Erdogan". En annan elev hotas av två års fängelse för att han kastat pil på ett fotografi av premiärministern.

I början av veckan dömdes sju journalister till långa fängelsestraff.

Uppgjorda frågor

Det enda lilla som eventuellt kunde tolkas som kritik var när Reinfeldt sa att han och Erdogan "diskuterat nödvändigheten av ytterligare reformer särskilt när det gäller yttrande- och mötefrihet.

Rutinen på den här typen av pressträffar är att journalisterna får ställa fyra frågor. Två för den svenska pressen och i det här fallet två för den turkiska. Frågeställarna är utvalda i förväg och noterade i Reinfedlts pressekreterares anteckningsbok med svarta pärmar.

Den här gången var det talande att ingen av de fyra frågorna handlade om hur Erdogan fängslar oliktänkande och kontrollerar medierna.

Gång på gång betonade Reinfeldt istället Sveriges starka stöd för ett turkiskt medlemskap i EU. Budskapet utåt; ett turkiskt EU-medlemskap är långt viktigare än allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Lekfull

Denna hejaklacksattityd är ganska osvensk.

Det borde vara möjligt att stödja ett turkiskt EU-medlemskap men samtidigt kritisera demokratiska brister. Om inte Turkiet i praktisk handling visar att man är beredd att bli en verklig demokrati så lär landet aldrig komma med i EU.

Erdogan är en man med två ansikten, demokraten och despoten. I går fick vi se den lekfulle och nyfikne Erdogan som under ett studiebesök på Värtaverken lyfte locket på en vågmonter så att den höll på att rasa.

Turkiets premiärminister har åstadkommit många positiva saker. Men stora frågetecken finns kring hans ledarstil och medborgerliga friheter. Sverige gör inte Turkiet en tjänst genom att hålla tyst om det.