Reinfeldt: Svåra beslut om Turkiet
Publicerad 2013-11-07
Stockholm. Svåra beslut väntar för EU kring ett eventuellt medlemskap för Turkiet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens med den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan.
– Många länder kan öppna för folkomröstningar kring Turkiets medlemskap, och varnar för att detta kan försena processen avsevärt.
– Sverige kommer att säga ja, säger Reinfeldt.
Erdogan å sin sida anser att framstegen i förhandlingarna med EU hindras av "politiska skäl".
– 16 kapitel är blockerade av politiska skäl. Vi beklagar detta, för vi är redo för att förhandla kring dem, och kan gå snabbt framåt om blockeringarna hävs, säger Erdogan.
Både Reinfeldt och Erdogan konstaterar att det finns kraftigt motstånd "hos flera medlemsstater" mot ett turkiskt EU-medlemskap.
– Vi är redo, vi har gjort vår hemläxa och är beredda att snabbt agera, fortsätter Erdogan med hänvisning till de nyöppnade förhandlingarna som inleddes i veckan i Bryssel.
Han konstaterar också att frågan om det delade Cypern, som är en av stötestenarna i Turkiets försök att bli EU-medlem borde kunna lösas.
– Jag träffade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vid toppmötet i S:t Petersburg och diskuterade en ny plan för att lösa Cypernfrågan, säger Erdogan och markerade att Ankara är beredd att ge rekommendationer till turkcyprioterna om att anta en framförhandlad lösning.
På en fråga från turkisk tv svarade Erdogan vagt om den turkiska regeringens inställning och reformarbete i frågan om kurdernas framtida ställning.
– Det finns två aspekter på problemet. Den ena rör regeringsbeslut och den andra rör lagar som måste antas av parlamentet, säger Erdogan och konstaterar att han inte vet hur tidsplanen för besluten exakt ser ut.
Erdogan passar på att tacka utrikesminister Carl Bildt för stöd i de turkiska ansträngningarna att bli medlem i EU:
– Han har varit väldigt betydelsefull.
I samtalen mellan Erdogan och Reinfeldt berördes även utvecklingen i inbördeskrigets Syrien.
Premiärministern uttrycker sedan sin personliga besvikelse över den syriske presidenten Bashar al-Assad.
– Han var en god vän och vi hade en familjerelation. När den så kallade arabiska våren utbröt talade jag med honom i timmar om utvecklingen. Vi träffades i Aleppo och jag poängterade att Syrien hade ett enpartisystem - och att landet behöver fler partier. Han höll med, men sedan hände ingenting, säger en märkbart besviken Erdogan som sett sig själv som en mentor för den unge Bashar al-Assad när han fick ta över makten.
– Sedan gick det inte bra, syriska regimens gevär riktades mot befolkningen, men al-Assad sade till mig att "de andra är terrorister". Hur kan man säga så? Och varför försöker befolkningen fly? frågar sig Erdogan retoriskt som anledning till att han vänt den syriska regimen ryggen och nu ger sitt fulla stöd till oppositionella grupper.
– Det är inte möjligt att normalisera Syrien om inte al-Assad lämnar makten, konstaterar Erdogan.
Med ilsken irritation förnekar han att Turkiet skulle ge stöd till terroristorganisationer som bekämpar regimen i Syrien.
– Dessa grupper har inte någon fristad i Turkiet, säger Erdogan.
I de bilaterala förhandlingarna ingår även diskussioner om teknisk utveckling, förnybar energi och miljöteknik.
Enligt Reinfeldt rör samtalen bland annat omställning från kol till andra energikällor.
Under eftermiddagen besöker premiärminister Erdogan Värtaverket i Frihamnen i Stockholm tillsammans med IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.
Innan avresan i kväll är även möten med riksdagens talman Per Westerberg i riksdagen samt med kung Carl XVI Gustaf på slottet inplanerade.
TT