Så blev Chicago en mordstad

Uppdaterad 2016-09-08 | Publicerad 2016-09-07

13 personer ihjälskjutna – på en långhelg.

Chicago, i medierna kallad ”Chiraq”, upplever sin dödligaste sommar sedan 1990-talet.

Redan nu i september har fler mördats i staden än under hela förra året.

– Det är människor utan hopp som gör detta, sa polischefen Eddie Johnson till Chicago Tribune efter den blodiga helgen.

I flera stadsdelar i Chicago skedde under helgen och fram till i tisdags ovanligt många våldsamma skjutningar. 65 personer ska ha skjutits, enligt lokaltidningen Chicago Tribune. 13 av dem dog av sina skottskador.

Vittnesuppgifter från polisradion, som tidningen har tagit del av, ger en inblick i hur polispatruller fått åka i skytteltrafik till olika brottsplatser.

Aftonbladet
Utrikes

Vid 22.45 på måndagen, lokal tid, ett larm från västra Chicago: ”Fem skott har hörts, anonym inringare. Ingen mer information”.

En minut senare: nytt samtal. En person skjuten.

Nästa minut: flera nya samtal. Uppgifter om 15 till 20 skott.

Bara under måndagen och tisdagen ska ungefär hälften av de 65 skjutningarna ha skett, enligt tidningen.

Hillary Clinton tröstar en sörjande moder till ett mordoffer tidigare i år. Foto: AP

Fler mord än under hela förra året

488 mord har skett i staden bara under 2016 enligt polisen, 501 enligt tidningen Chicago Tribunes egen uträkning.

Oavsett antal är det en enorm ökning, hela 47 procent, jämfört med de 331 mord som skedde enligt polisens statistik samma period förra året.

Faktum är att det skett fler mord i staden hittills än det skedde under hela förra året, både enligt polisens och tidningens statistik.

Som jämförelse mördades i Sverige 112 människor under hela 2015.

Så varför upplever Chicago sin dödligaste sommar sedan 1990-talet?

En allt vanligare syn i Chicago. Foto: AP

Vädjade till Obama

Problemet uppmärksammades redan i våras, då statistiken började tala sitt tydliga språk. 71 procent fler mord hade skett då jämfört med våren 2015, enligt Chicago Tribune.

En pastor i västra Chicago, Ira Acree, varnade redan då för en blodig sommar.

– Allt våld är rotat i den illegala drogekonomin. Den ekonomiska situationen är fruktansvärd, särskilt i afroamerikanska samhällen, sa han till CNN.

Han vädjade till president Barack Obama, som själv bott i Chicago, att utfärda undantagstillstånd i delar av staden.

– Jag hoppas att pengar investeras i jobbskapande. Vill vi verkligen stoppa den här våldsepidemin så stoppar vi den bäst med jobb, sa Acree till tv-kanalen.

”Ett samhällsproblem”

När polischefen Eddie Johnson mötte journalisterna efter helgen, då många varit lediga på grund av helgdagen Labor Day, sa han om de 65 skjutningarna:

– Det är inte ett polisproblem, det är ett samhällsproblem.

Johnson utvecklade:

– Fattiga områden, människor utan hopp, det är de som gör sådana här saker. Visa mig en man som inte har något hopp, så ska jag visa dig att han är villig att plocka upp ett vapen och göra vad som helst med det.

Han pekade ut gängkriminalitet och tillgång till vapen som två huvudorsaker till våldsspiralen i staden. Johnson uttryckte också frustration över vapenlagarna i Illinois, som han anser är för slappa, och sa att den som grips för vapenbrott generellt sett släpps ut tidigare i Illinois än i andra delstater.

– Vi ser hur återfallsförbrytare är tillbaka ute på gatorna alldeles för tidigt, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

Chicagopolisen har beslagtagit över 6 000 illegala vapen under året, berättade han vid presskonferensen.

En ung man demonstrerar mot våldet i Chicago. Foto: AP

Främst afroamerikanska män

Trots det har Chicagos polismyndighet tvingats rapportera in långt fler mord än andra större städer som Los Angeles och New York.

– Hade vi haft de vapenlagar som de har så hade vi sett en halvering av våldsbrotten här, sa Johnson.

De allra flesta skjutningarna i Chicago, som kallas "Chiraq" (en anspelning på "Iraq", det engelska ordet för Irak) sker i de fattigare västra och södra delarna. De som löper högst risk att bli skjutna är framförallt afroamerikanska män, visar studier från 2005 till 2015 gjorda vid ett sjukhus i Chicago.

Eddie Johnson tvingades också medge att händelser som den i oktober 2014, när 17-årige afroamerikanen Laquan McDonald sköts till döds med 16 skott av en vit polis, inte direkt förbättrat polisens rykte bland afroamerikaner.

Efter att en domare förra året beslutade att offentliggöra filmklippet som visar hur McDonald blir ihjälskjuten har flera högljudda protester genomförts.

”Han kommer säkert snart”

Fallet har uppmärksammats av medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter, som kämpar mot polisvåld mot afroamerikaner. Den polischef som styrt organisationen vid tidpunkten för McDonalds död fick sparken.

Och polisen i Chicago har fått kritik för att ha förhalat processen, och försökt påverka vittnesmål innan filmklippet gjordes offentligt. Ett sådant agerande visar att man inte gör tillräckligt för att få slut på det dödliga våldet i staden, har många menat.

Utnämnandet av Eddie Johnson som ny polischef i våras gav många nytt hopp om ett lugnare och tryggare Chicago, rapporterade CNN.

”Obama följer detta varje dag”

En större genomgång av polisens verksamhet har genomförts och visar spår av institutionaliserad rasism inom kåren.

Och efter sommarens brutala dödssiffror har Johnson en hel del kvar att göra.

I augusti vädjade återigen lokala aktivister och politiker till presidenten om åtgärder. Den här gången hoppades flera på ett presidentbesök i den brottsdrabbade staden:

– Det här är hans hemstad, att vara här fysiskt skulle... han kommer säkert snart. Han följer det här varje dag, sa senatorn Dick Durbin till den lokala tv-kanalen CBS Chicago.

Följ ämnen i artikeln