Gamla reflexer invaggar folk i falsk trygghet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-24

Redan efter ett år har reflektionsförmågan försämrats

Hälften av alla barn mellan ett och femton år riskerar att använda gamla reflexer som inte längre syns i mörkret.

–?Det här kan skapa en falsk trygghet för många familjer, säger Malou Sjörin, presschef på Barnolycksfallsfonden till SVD.

Begränsad hållbarhet Reflexer kan ha kortare hållbarhet än man tidigare trott. Redan efter ett år har reflektionsförmågan försämrats.

Undersökningen har gjorts av Barnolycksfallsfonden som grundades av Astrid Lindgrens barnsjukhus och Trygg Hansa. I undersökningen har 515 barnfamiljer tillfrågats om hur de använder reflexer.

Enligt Vägverket har en reflex en livslängs på tre år. Men nu varnar Barnolycksfallsfonden för att reflexen redan efter ett år har tappat en stor del av sin reflektionsförmåga.

Den aktuella undersökningen genomfördes i början av oktober i år. Hela 49 procent av barnen under 15 år uppgav då att de använder reflexer som är mer än ett år gamla.

”Klart oroande”

Den som använder reflexer på rätt sätt kan minska risken för olyckor. Ett oroväckande besked i undersökningen är att de äldre barnen som är i åldern 11 till 15 år, mer ofta struntar i att använda reflex.

–?Det är klart oroande att barnen kanske går oskyddade utan att föräldrarna vet det. Risken att skadas i trafiken ökar i takt med att höstmörkret infinner sig, säger barnförsäkringsexperten Björn Sporrong.

Om man vill kontrollera om en reflex fortfarande fungerar kan man jämföra en gammal reflex med en ny genom att lysa på dem med en ficklampa i ett mörkt rum.

ANNONS