Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Misstänkt bomb hittad på Arlanda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-02

Visade sig vara Oboy-burk

Utrikesterminalen på Arlanda flygsplats spärrades på onsdagen av efter att en burk hade hittats vid specialincheckningen.

Vid 16-tiden visade det sig att burken var en Oboy-förpackning inlindad i silvertejp.

Ett misstänkt föremål anträffades på onsdagsförmiddagen på terminal 5 på Arlanda flygplats. Enligt polisen rör det sig om en burk. Exakt storlek och utseende vill man dock inte uttala sig om.

– Det är ett mindre paket som vi kommer att ta bort därifrån och undersöka på ett annat ställe. Personalen larmade oss, man kan säga att det avviker från det vardagliga, säger Lennart Sjöstrand vid länskommunikationscentralen strax efter klockan 12.

Kan det vara en bomb?

– Det är ett misstänkt föremål, gjort på ett speciellt sätt. Saker som har kombinerats ihop på ett sätt man inte brukar se.

Strax efter klockan 14 pågick teknikernas arbete på plats för fullt. Området för avspärrningen hade då utökats till en tredjedel av terminalen.

Enligt Åke Henriksson, stationsbefäl vid Arlandapolisen, skulle föremålet destrueras innan klockan 15. Troligtvis fraktades föremålet bort i en så kallad bombkula.

Passagerna påverkades inte nämnvärt av händelsen. En säkerhetskontroll ständes av, men flygtrafiken flöt enligt uppgift som vanligt.

Ambulans och räddningstjänst fanns på plats.

Klockan 15 hade polisen börjat häva avspärrningarna. Om föremålet sprängts eller förts bort var dock oklart för Arlandapolisen.

Vid 16-tiden uppgav TT att den misstänka bomben i själva verkat var en Oboy-burk inlindad i silvertejp.

– Bombteknikerna sköt sönder den och den innehöll Oboy, säger Jan Sommar, stationsbefäl på Arlanda.