Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sveriges största utbildning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Kolla in hela topplistan.

Ekonomer, ingenjörer eller sjuksköterskor? Nej, den största utbildningen i landet är den här.

Den som gillar kombinationen av barn och pedagogik gör rätt i att välja Sveriges största utbildning.

Du som valt att plugga till lärare är i gott sällskap. Runt 40.000 andra studenter i landet har gjort samma val. Det gör lärarutbildningen till landets största.

– Det är ett riktigt roligt jobb, om man är intresserad av direktkontakt med barn och ungdomar, säger Thord Österberg, utbildningsledare vid utbildningsvetenskapliga fakulteten i Uppsala.

– Inget är så kul som när man i skolan får uppleva att eleverna verkligen lärt sig något som de kommer att bära med sig, fortsätter han.

Jobba med människor

Att lärarutbildningen är landets största hänger naturligtvis ihop med att det är en av de största yrkesgrupperna. Lärarutbildningar finns på många orter och kan läsas i ett flertal varianter: grundskolelärare, gymnasielärare, förskolelärare eller yrkeslärare.

Bente Juel har tänkt bli gymnasielärare i kemi och naturkunskap och har kommit ungefär halvvägs på lärarutbildningen i Uppsala. Kemi är hennes stora intresse och hon hade funderingar på att bli kemist, men som lärare får hon jobba närmare människor.

– Jag älskar kemi och jag tycker mycket om ungdomar, så det här blir en bra kombination, säger hon.

En bland många studenter

Uppsala universitet är ett av landets största och varje termin läser ungefär 25.000 helårsstudenter där.

Försvinner man i mängden av studenter?

– Nej, det har jag inte upplevt. Visst, ibland när man sitter i en föreläsningssal med 100 personer så kan man känna sig lite som en i mängden, men när vi är uppdelade i mindre grupper känner man sig delaktig, menar Bente Juel.

Hon har ingen egen klass, utan läser naturvetenskapliga ämnen ihop med naturvetare och andra lärarstudenter samt pedagogiska ämnen ihop med andra lärarstudenter. Hon tycker att utbildningen hittills har gett en bra förberedelse inför yrkeslivet, även om det finns det som kan bli bättre.

Till blivande studenter vill hon tipsa om att engagera sig i studentlivet och verkligen ta till vara på undervisningen. Att engagera sig i kåren ger också bra erfarenheter, tycker hon, som själv är studiebevakare och hjälper andra studenter.

Trygg utbildning

När det gäller framtiden så ser arbetsmarknaden olika ut beroende på vilken lärarinriktning studenterna väljer. Thord Österberg tror ändå att många väljer utbildningen för att den känns trygg.

– Det är ingen enorm upp-och nergång, som för vissa ingenjörsutbildningar, utan det brukar ordna sig med jobb. Det är en relativt stabil arbetsmarknad, säger han.

Hela listan över Sveriges största utbildningar

Källa: Högskolverket. Statistiken visar antal studenter på respektive utbildning under höstterminen 2006.