Läsarnas kritik mot de nya reglerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-11

”En gång var Sverige ett land som stod upp för välfärdsmodellen”

Flera av Aftonbladet.ses läsare är kritiska mot de nya sjukreglerna.

– En gång var Sverige ett land som stod upp för välfärdsmodellen, för rättvisa, öppenhet, respekt och värdighet. I dag präglas debatten och samhället av rädsla och skenhelighet, skriver signaturen ”malvaolsson”

Signaturen ”farbror Kicki” skriver:

– Försäkringskassans handläggare i Sverige har gjort sig kända som hänsynslösa, känslokalla och mycket inkonsekventa. Det är en alldeles korrekt bild över en sjuk och misskött organisation.

– Det är ju vi skattebetalare som betalar Försäkringskassans löner. Jag tycker att de SKALL jobba FÖR oss och inte emot oss människor i Sverige, skriver signaturen ”Äntligen fri”.

Signaturen ”söderhamn” vill sätta åt dem som ”jobbar mer än vad dom gjorde före dom vart sjuk”:

– Det är bra att det blir hårdare koll men slå inte undan benen på dom som nästan ligger. Utan kolla upp alla dessa som jobbar mer än vad dom gjorde före dom vart sjuk.Har ett helt gäng här hemma i Söderhamn som har så kallad sjukersättning(sjukpensionär) men som jobbar,jagar fiskar.mm.sätt åt dom istället för människor som gör eller har gjort rätt för sej.

Chattade

Försäkringskassans chef Curt Malmborg chattade i går med Aftonbladet.ses läsare.

Signaturen ”Jan75” skrev:

– Hur kan FK motivera behovet av och användandet av sina så kallade försäkringsläkare, som varken har patientkontakt eller tid att gå igenom varje ärende. Slumpen och snabba luddiga beslut avgör sjuka människors öde. är det rättvisa?

Curt Malmborg svarade:

– Försäkringsläkarna är medicinska rådgivare till handläggarna i Försäkringskassan. De är experter på något som kallas försäkringsmedicin. Vi kommer att förändra deras roll, de kommer att arbeta mer förebyggande och ge information till läkarna om försäkringens regler. Vidare har socialstyrelsen tagit fram ett sk försäkringsmedicinskt beslutsstöd som kommer ge ökad samsyn om sjukskrivning.