Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

4 000 smittade av salmonella i Danmark

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-02

Men i Sverige vidtas inga åtgärder

Nära 4 000 danskar har drabbats av salmonella.

Trolig orsak: landets kött.

Men i Sverige kan vi lugnt fortsätta att mumsa rödvita kotletter, menar Livsmedelsverket.

Mellan 3 000 och 4 000 danskar har på kort tid smittats av salmonella. Utbrottet är det värsta sedan 1993 och nya insjuknade strömmar stadigt till sjukhusen.

Eftersom inga vegetarianer är drabbade gissar man att kött är smittkällan.

Inga åtgärder

Men så länge man inte vet säkert kan heller inga åtgärder vidtas.

– Vi har ingen information om smittkällan, så länge vi inte har det så finns inget att agera på, säger Tommy Karlsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Enligt Smittskyddsverket har den typ av salmonella som spridit sig i Danmark inte påträffats i Sverige. Därför tror man inte heller att det eventuella danska kött som orsakat epidemin har exporterats till Sverige.

Inget importförbud

Men ingen vet säkert.

– Utifrån den information vi fått så har epidemin man pratar om inte nått Sverige. Därför gör vi inget särskilt i dagsläget. Men man misstänker att köttet är orsak, sambanden tyder på det, säger Tommy Karlsson.

Men det är inte tal om importförbud?

– I dagsläget: nej. Eftersom vi i Sverige inte några fall av samma typ som i Danmark bedöms risken för utbrott vara låg i Sverige. Så länge orsaken inte är fastställd så finns heller ingenting att stoppa vid gränsen.

Skulle du råda till försiktighet med danskt kött?

– Jag tycker att man ska ha respekt för rått kött generellt. Vi har förfaringsråd som jag tycker är lämpliga även i det här fallet. Men vi har inga skäl agera mot köttet, även om det är mycket sannolikt att det är smittkällan.

Äter du danskt kött?

– Jag har inte för ändrat min köttkonsumtion på grund av det här.

ANNONS