Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Läsarna: Bra, Borg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-31

Majoriteten stöder finansministerns attack mot bankledningarna

Finansminister Anders Borg får beröm av Aftonbladets.se:s läsare efter sitt utspel om att bankerna borde slopa bonusar och sänka boräntan. Och samtidigt visar läsarna tydligt att de tappat förtroendet för sina banker. Nästan 80 procent uppger att de inte har något förtroende för sin bank.

”Mycket bra Borg äntligen någon som säger ifrån”, skriver en av läsarna.

Har fått nog Finansminister Anders Borg är ute efter bankchefernas bonusar – som inte sjunker trots finanskrisen.

Finansminister Anders Borg (m) gick under fredagen till hård attack mot bankerna och deras chefsbonusar. Han krävde att bankerna genast sänker bolånen och uppmanar allmänheten att sätta press på sin bank.

– Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan, säger Borg till TT.

Får stöd av läsarna

Efter attacken mot bankledningarna har Anders Borg fått stöd av Aftonbladet.se: s läsare. Många visar att de är nöjda med att finansministerna vågar gå ut och visa sitt missnöje.

”Alldeles rätt utspel av Borg, det är fruktansvärt dålig stil av bankerna att dröja med räntan när riksbanken sänker för att alla medborgare skall ha råd att betala sina lån, sätt åt bankerna och NEJ FÖR BONUSAR.” skriver en läsare.

”Mycket bra Borg äntligen någon som säger ifrån, ett utspel som du har flertalet bakom dig på. Men det gäller inte bara boränterna, det är dags att verkligen sätta tummen i ögat på bankerna mot höga växlingsavgifter, höga fondavgifter, urusla inlåningsräntor,” skriver en annan läsare

Många av läsarna uppmanar också varandra att sätta press på storbankerna.

”Banker vill ha kunder. Ställ krav. Ställ banker mot varandra. Byt bank till den som ger dig bäst förmåner, bäst räntor, avgifter osv.”, skriver en person.

Saknar förtroende för sina banker

Samtidigt som många av läsarna visar sitt stöd för Finansministern uppger de att de inte känner förtroende för sin bank.

Tre timmar efter Aftonbladet.se lagt ut snabbfrågan, ”Har du förtroende för din bank? ” , hade 12 802 läsare svarat.

En klar majoritet, 78,2 procent , av dem uppgav att de inte kände något förtroende för sin bank.

En siffra som förvånar Ingemar Hägg, som är enhetschef med ansvar för banktillsyn, på Finansinspektionen.

”Låter märkligt”

– Det låter verkligen märkligt. Förtroendet för bankerna har alltid varit högt i Sverige att det skulle sjunka så drastiskt och snabbt låter konstigt, säger han

– Enligt svenskt kvalitetsindex brukar förtroendet och nöjdheten bland bankkunderna i Sverige ligga i topp med runt 70 procent nöjda kunder, säger Ingemar Hägg.

På Svenskt kvalitetsindex (SKI) hemsida kan man se att bankbranschens kundnöjdhet 2008 till och med har ökat något på privatmarknaden jämfört med året innan. Bland privatkunder var nöjdheten med branschen i sin helhet 71,8 enheter.

Men den senaste tidens finansoro har noterats. På hemsidan kan man läsa att kundnöjdheten under perioden augusti-september i år föll med ungefär 1,5 enheter.

SKI:s bankstudie hösten 2008 omfattade 20 000 intervjuer med privata och företagskunder.

Kvalitetsindexet anges i enheter inom intervallet 0 till 100.