Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Våldtäktsvåg i turistparadiset

Publicerad 2011-12-30

Bara 1 av 20 anmäls

Semesterparadiset Phuket i Thailand har drabbats av en våldtäktsvåg.

PHUKET. Semesterparadiset Phuket i Thailand har drabbats av en våldtäktsvåg som polis och myndigheter tystar ner.

– I princip är det fritt fram att våldta kvinnor på Phuket, säger en diplomat som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Den 10 april i år blev en 21-årig svenska våldtagen av en taxichaufför i Karon, söder om Patong. Hon var på väg hem till sitt hotell när en taxi erbjöd henne skjuts. Kvinnan våldtogs i bilen, nära stranden. En man greps senare men förnekade brott.

Den svenska kvinnan är inte ensam drabbad. Ett 20-tal länder har så kallade honorärkonsuler på Phuket, för att bistå sina respektive ambassader.

Dramatisk ökning

Konsulerna har på nära håll sett en dramatisk ökning av antalet våldtäkter på Phuket.

Både den brittiska och australiska ambassaden i Bangkok har också stött på den thailändska regeringen om krafttag på central nivå. Kvinnliga turister från dessa två länder har drabbats extra hårt. Australien har även varnat turister för att besöka Phuket: sedan 2004 har i genomsnitt mellan sex och tio australiskor våldtagits där varje år.

Endast ett av alla dess offer har orkat driva sin sak vidare genom polisens utredningar till fullföljd rättegång.

Skälet är enkelt: det tar mycket lång tid innan fallet prövas i domstol – och det kostar mycket pengar. Offret måste betala sin egen advokat, ofta även borgen eftersom gärningsmännen regelmässigt gör en motanmälan. Det innebär att passet beslagtas för kvinnan, och det kan ta flera år innan rättegången följer.

Under tiden måste offret stanna på Phuket och stå för sitt uppehälle. För den australiska som drev sitt fall vidare blev slutnotan motsvarande 300 000 svenska kronor.

”Under allt kritik”

– Bara en av 20 våldtäkter anmäls, och polisens bemötande av offren och sättet att utreda är under all kritik, säger en anonym diplomat till Aftonbladet.

Polis och myndigheter är angelägna om att mörka antalet våldtäkter på Phuket – någon officiell statistik finns inte.

I polisprotokollen kallas ofta våldtäkter för de mildare brotten "ofredande" eller "antastande".  Orsaken är att de skyhöga siffrorna skulle skrämma bort turister.

Om antalet inträffade och rapporterade våldtäkter redovisades öppet, liksom hur få gärningsmän som verkligen döms, så skulle det också visa hur uselt rättssystemet fungerar i Thailand.

Talar inte engelska

Det finns 1 100 poliser på Phuket. Endast ett fåtal av dem är kvinnor – och alla dessa har inre tjänst.

Att bara möta manliga, thailändska utredare efter en våldtäkt klarar få utländska kvinnor av.

Många av poliserna talar inte engelska, men det handlar  också om en attityd: gärningsmannen är nästan alltid thailändare, kvinnan utlänning.

De flesta utländska kvinnor som drabbas av en våldtäkt på Phuket brukar därför i de flesta fall packa ihop och åka hem fortast möjligt.

Inom kort ska Phuket dock få sin första kvinnliga utredare, helt inriktad på våldtäkter. Polislöjtnant Nutchari Rongkaew ska placeras i Phuket City, men vara verksam över hela ön.

Läs FLER ARTIKLAR i artikelserien om THAILAND:

Läs FLER ARTIKLAR i artikelserien om THAILAND:

I en serie artiklar har Aftonbladets utsända berättat om svenskarna i Thailand - vanliga turister, bedragna husköpare, kriminella gäng och sexköpare.

Bakom turistparadisets solblanka fasad ryms många skuggsidor. En av de okända är den våldtäktsvåg som drabbat charterorterna längs Phuket de senaste  åren.

Flera svenskor hör till de drabbade, rapporterar Aftonbladets medarbetare Jan Källman.

ANNONS