Forskare: Många leksaker gör barn mindre kreativa

Uppdaterad 2018-04-26 | Publicerad 2018-04-25

För många leksaker gör små barn distraherade och får dem att leka mindre kreativa lekar. Det visar en ny amerikansk studie.

– Om du alltid har en leksak som ser ut precis som du önskar, kommer du i lägre utsträckning att använda fantasin, säger en barnpsykolog till norska TV2.

Visst skulle man kunna tro att barn behöver många olika leksaker att alternera mellan för att stimulera till kreativa lekar, men en ny studie visar att det är precis tvärtom.

Det är forskare vid Toledouniversitetet i USA som genomfört studien där 36 småbarn i åldrarna 18–30 månader deltog, skriver norska TV2.

Varje barn fick två lekstunder på 15 minuter. Den ena gången fick de 16 leksaker, medan de den andra kvarten bara fick fyra leksaker att leka med.

Sämre kvalitet på leken

Förutom att barnen lekte mer med varje leksak när de hade färre att välja mellan, upptäckte forskarna också att kvaliteten på själva leken blev högre ju färre leksaker barnen fick leka med.

Studien visar nämligen att barnen lättare blir distraherade när de har många leksaker att välja mellan, vilket hindrar dem från att undersöka en leksaks fulla potential. De lägger helt enkelt i från sig leksaken efter en minut och plockar upp nästa, i stället för att använda sin fantasi för att hitta på nya lekar.

Tallkottar och tändstickor

Barnen i studien fick så mycket som 60 procent fler idéer om hur de kunde använda en leksak när de bara hade fyra leksaker att förhålla sig till.

– En kloss kan bli en bil, en legofigur kan bli stålmannen, även om det från början var en helt vanlig figur. Om du däremot alltid har en leksak tillgänglig som ser ut precis som du önskar, kommer du i lägre utsträckning att använda fantasin, säger barnpsykologen Elisabeth Gerhardsen till TV2 och fortsätter:

– Det är nog därför barn förr i tiden kunde hitta på att göra djur från bondgården av tallkottar och tändstickor, vilket dagens barn inte skulle drömma om utan att tillbringa en vecka i en stuga helt utan vanliga leksaker.

Som vuxnas zappande

Enligt Elisabeth Gerhardsen har barn olika förutsättningar att hantera distraktionen från flera leksaker. Hon liknar barnens flackande mellan leksaker som vuxnas bläddrande mellan olika tv-kanaler.

– Vissa blir sittande och zappar hela kvällen, och kan inte välja ett program att fördjupa sig i, medan andra har lättare att hitta något som de vill se på, och låter fjärrkontrollen ligga, säger hon till TV2.

Barnpsykologen råder föräldrar som kanske varit lite väl generösa med leksakerna att låta barnen ha tillgång till några stycken åt gången och byta ut dem med jämna mellanrum.

ANNONS