Kritik mot norska höjningen av sockerskatten

Publicerad 2018-04-29

Sedan januari i år har den norska regeringen höjt skatten på socker med 83 procent.

Men Fremskrittspartiet är kritiska och föreslår nu att regeringen ska minska skatten igen.

– Vilka signaler vi ger i dag är väldigt viktigt, säger Per Sandberg (Frp) under partiets landsmöte.

Norska regeringen valde i januari i år att markant höja skatten på socker med 83 procent – något som är en konsekvens av de borgerliga partiernas budgetavtal förra året.

Men Fremskrittspartiet (Frp) är kritiska mot den nya regleringen. På partiets landsmöte som hölls i helgen menade delegaterna att skatteökningen fått olyckliga konsekvenser då det inneburit ökade priser i butikerna, skriver norska VG.

"Landsmötet ber den parlamentariska gruppen att bedöma de negativa följderna av ökningen av olika skatter, bland annat på socker och choklad, och att av den anledningen överväga att dra tillbaka skattehöjningen”, skriver de i förslaget.

Fyra flaskor i Sverige för samma pris

Per Sandberg, vice partiordförande i Frp sedan år 2006, är en av dem som skrivit förslaget. Han gick upp i talarstolen och höll upp en cola-flaska. Sedan förkunnade han att kan kunde få fyra likadana flaskor till samma pris i Sverige.

– Vilka signaler vi ger i dag är väldigt viktigt, säger han enligt VG.

Vill också förbjuda böneutrop

På Frp:s landsmöte tog de också upp förslaget om att förbjuda böneutrop i Norge, trots att det inte finns några moskéer som faktiskt har offentliga böneutrop i dag. Förslaget röstades genom på landsmötet och partiet ska alltså nu driva frågan.

Följ ämnen i artikeln