Hemlig plan för vaccinet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-03

Stockholms politiker hävdar att turordningen följs.

Ändå vaccineras militärer och skådespelare – trots att riskgrupperna inte är klara.

Och i går fick tjänstemännen på landstinget sina sprutor.

De som klagat på vaccinkaoset i Stockholm har fått beskedet att landstinget följer Socialstyrelsens rekommendationer – som säger att riskgrupper och sjukvårdspersonal ska prioriteras.

Men:

”Det är givetvis ett problem att somliga medborgare smiter före i kön”, skrev landstingsstyrelsens ordförande ­Catharina Elmsäter-Svärd (M) i Aftonbladet 24 ­november.

Dramaten fick vaccin

Landstingets egna dokument om vaccintilldelningen visar dock att turordningen ser annorlunda ut.

”Försvaret bör härmed vara klart”, står det i ett beslut från 18 november.

Trots att alla i riskgrupperna fortfarande inte är vaccinerade får till exempel Operan, Dramaten och ett spa vaccin denna vecka. Något som upprör oppositionen:

–?Man har haft hemliga prioriteringsgrupper. Militären, Operan och Dramaten ingår inte i riskgrupperna så vitt jag vet, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Utvärderar tolkning – sen

Catharina Elmsäter-Svärd håller inte med:

–?Som grundprincip har vi följt riktlinjerna. Huruvida tolkningen av de här riktlinjerna har varit riktig får vi utvärdera i efterhand, säger hon.

I går passade även tjänstemännen i landstinget på att vaccinera sig själva.

–?Vi har beslutat att de som ­arbetar med vaccinations- och kommunikations­frågor blir vaccin­erade och så långt tilldelningen räcker, även andra tjänstemän på viktiga funktioner, säger Henrik Almkvist, chefsläkare och ordförande i landstingets vaccinationsgrupp.

Ont om vaccin nästa vecka

Han säger att de doser som gått till försvaret använts till värnpliktiga och soldater på väg till Afghanistan.

Varför Operan och Dramaten är med i listan har han inget svar på. Men han bekräftar att det kommer vara ont om vaccin även nästa vecka.