Få rapporter om bråk och misshandel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-01

Polis sköt varningsskott – relativt lugn Valborg på många håll i landet

Satsningen gav utdelning i år också. Många poliser och föräldrar ute, massor av uthälld sprit och hemtransporterade tonåringar ledde på de flesta håll till en Valborg utan stora ungdomsbråk eller allvarlig misshandel.

Halvstökigt, hyfsat, relativt lugnt, lite värre än en vanlig helgkväll var återkommande beskrivningar från landets polisbefäl tidigt på morgonen efter Valborgsnatten.

Och på sina håll var det positivare än så.

– Vi har lyckats bra, sade vakthavande befäl på Gotland Pia Persson.

– Det har varit mycket folk på stan, vi har beslagtagit mycket sprit men vi har sluppit krogvåld, slagsmål och fyllebråk.

I Östersund talade polisen om "bra stämning på stan"

Bygdegården brann

I andra distrikt har misshandel och fylla förekommit och folk har tagits in för tillnyktring men polisen är ändå nöjd med att inget allvarligare hänt.

I Barkarby norr om Stockholm sköt polisen varningsskott i luften sedan en fältassistent hotats till livet och poliserna bombarderats med ölburkar av ett stort ungdomsgäng. Ingen människa skadades och ingen greps.

I flera län råder eldningsförbud och majbrasorna uteblev vilket gjorde att naturliga samlingspunkter, och tillfällen till bråk, försvann. I Bygdeå i Västerbotten brann dock Valborgsmässoelden. Dessvärre bara 30 meter från bygdegården som övertändes och brann ner.

Hård kontroll

Kronoberg som förra året hade en lugn, väldigt städat Valborgsmässoafton, nästan helt utan tonårsfylleri fick en hel del att göra i år. Fem misshandelsfall, en grov misshandel och en hel del berusade ungdomar trots den nu berömda Kronobergsmodellen som praktiseras av många län.

Den går ut på stenhård kontroll av minderåriga med sprit på stan, omedelbara beslag, uppföljningar med föräldrar och en intensiv jakt på langare. Modellen har använts i tre år och Kronobergspolisen har åkt runt till andra distrikt och föreläst om hur de jobbar.

En utvärdering av Brottsförebyggande rådet visar också att modellen fungerat. Både våldsbrotten och ungdomssupandet har minskat – inte bara på Valborg.

TT