”Traumatiskt för alla inblandade”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-07

Flickans advokat om brottsmisstankarna

Tonårspojken ville aldrig ta livet av Therese Johansson Rojo.

– Om han inte träffat henne på sommarfesten hade det aldrig hänt, säger hans advokat Claes Borgström.

Flickan, som misstänks för anstiftan till mord, fortsätter att neka till brottet.

Sms-trafiken mellan de två tonåringarna utgör en mycket tung bevisning mot flickan för åklagaren. Sida efter sida i förundersökningen visar hur hon via sms har krävt att han ska döda henne.

Men åklagaren måste bevisa att hon menade allvar, om han ska lyckas fälla henne. Själv säger hon att allt bara var ett spel.

– Min klient har lämnat sin inställning under polisförhören. Hon nekar till något brottsligt uppsåt, säger hennes advokat Jan Karlsson.

”Pojken mår mycket dåligt”

Han beskriver hela mordfallet som traumatiskt för alla inblandade. Hans egen klient, som suttit häktad på ett ungdomsboende sedan i juni, mår mycket dåligt.

– På ett sättt är det skönt att utredningen har gått så snabbt. Det här handlar om mycket unga människor och de ska inte behöva genomgå längre prövningar än nödvändigt.

Den mordmisstänkta pojken försvaras av Claes Borgström. De hade kontakt på morgonen innan åtalet väcktes. Han beskriv er pojken som samlad, men oerhört tagen av situationen.

Pojken erkänner att han bragt Therese om livet, men hans advokat menar att han bör fällas för dråp och inte för mord.

– Han ville inte att det här skulle hända. Han har försökt att hitta andra utvägar. När det till slut sker är det något av en tillfällighet.

”De är bara barn”

Om de två ungdomarna inte hade varit på samma fest tror Borgström inte att mordet hade inträffat. Den linjen kommer han att droiva under huvudförhandlingen.

Borgström kommer att begära att rättegången hålls bakom stängda dörrar. Det är upp till tingsrätten att fatta beslut i frågan.

– Man ska komma ihåg att det här är barn. Enligt FN:s stadgar är man barn till dess man fyller 18. Min klient hade just fyllt 16 när det här hände.

ANNONS