Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Hägglund kände till våra planer”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-23

Apotekets sparkade styrelse slår tillbaka mot ministern

Apotekets samarbete med Ica fick regeringen att sparka styrelsen.

Men ansvarige ministern Göran Hägglund har känt till planerna i flera månader.

–?Jag pratade själv med honom om det i våras, säger Apotekets avgående ordförande Per Båtelson.

Statens monopol att driva apotek upphörde 1 juli. Marknaden ska avregleras och två tredjedelar av alla apotek säljs till privata aktörer.

Sedan november 2008 har Ica och statligt ägda Apoteket AB fört samtal om att starta nya apotek i större Ica-butiker. Planerna offentliggjordes den 24 augusti, men har varit kända för regeringen under en längre tid.

–?Det har varit full transparens i den här processen. Vi har en ägarrepresentant i styrelsen och socialdepartementet har fått kontinuerlig information, säger Per Båtelson.

Skjuts upp till 2011

Ica hoppades kunna öppna de första apoteken under början av nästa år. Parterna planerade att lämna in en ansökan till Konkurrensverket, men hann aldrig.

I måndags meddelade regeringen att styrelsen för Apoteket AB sparkas med omedelbar verkan.

Orsaken är att styrelsen vägrade att gå med på de nya ägardirektiven från regeringens omställningsbolag OAB.

För att hindra Apoteket från att få alltför stark ställning på den nya avreglerade marknaden kräver OAB bland annat att samarbetet med Ica och andra expanderingar skjuts upp till 2011.

–?Det rycker undan utvecklingsmöjligheterna. Det här var omöjligt för oss att acceptera, styrelsen var enhällig. Därmed skrev vi också under våra avskedsansökningar, säger Per Båtelson.

Ett handikapp

Han anser att de nya direktiven innebär ett handikapp och inte är till gagn för skattebetalarna som genom staten äger Apoteket AB.

Socialminister Göran Hägglund (KD) medger att han känt till Ica-planerna en längre tid, men att det varit OAB:s uppgift att sätta gränserna för vad Apoteket kan göra och inte.

–?Det är säkert inte det bästa för Apoteket AB, men jag eftersträvar konkurrens och att fler aktörer ska få möjlighet att komma in på marknaden, säger Göran Hägglund (KD).