Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Han är exakt lika gammal”

Publicerad 2011-09-19

Nya Centerledaren Annie Lööf, 28, om att hon blir ifrågasatt för sin ålder – men inte Gustav Fridolin

I fotbollen lärde hon sig vikten av att vara bäst när det gäller, fokusera och vara väl förberedd.

Den som till äventyrs trodde att Annie Lööf inte vet vad hon vill har fel.

Centerns nya partiledare är en mycket målmedveten kvinna.

Hon går snabbt genom riksdagens entréhall. Den svarta volangkjolen vippar.

Klädintresset bär Annie Lööf med sig sedan helg- och feriejobben i modebutiken Old Mac’s i Värnamo, där hon enligt egen utsago blev något av en profil.

Men nu är det inte kläder som gäller. På fredag väljs Annie Lööf, 28, till Centerns nya ordförande, den tredje kvinnan på posten.

Hon har redan ett arbetstyngt år bakom sig med flera nya uppdrag och personliga glädjeämnen som juristexamen och bröllop. Men också svår sorg när båda svärföräldrarna dog med bara fem månaders mellanrum.

Det nya året kommer med all sannolikhet inte bli mindre arbetsamt. För den målmedvetna Annie Lööf har bestämt sig för en sak. Centern ska helrenoveras.

När visste du att du ville bli ordförande för Centerpartiet?

– Det är ju en komplex fråga som berör fler än mig. Därför ville jag ha några veckor ledigt och ordentligt prata igenom varför jag ville bli partiordförande.

– Jag landade helgen före presskonferensen då partiledarkandidaterna skulle presenteras, den 17-18 juli.

Varför vill du bli det?

– Två skäl. Det första är den politiska utmaningen som Centern har. Jag vill att vi hittar tillbaka till våra grundläggande värderingar om frihet, trygghet och hållbarhet. Och på basis av dem formulerar skarpa förslag som går hem hos folk i hela landet.

– Den andra handlar om folkrörelsen Centern. Många tycker att den hör hemma på 60- eller 70-talet. Men jag ser en enorm potential och skulle vilja forma en modern folkrörelse som finns både i den digitala och fysiska världen.

Med dig får Centern får sin tredje kvinnliga ordförande, rekord i svensk politik. Vad är din förklaring? (Karin Söder, 1986–1987 och Maud Olofsson 2001–2011).

– Jag tror att Centerns partimedlemmar ser bortom könet. Man har fokuserat på kompetens. Men jag helt övertygad om att Karin Söder, som första kvinna på ganska många poster, banade vägen för många kvinnliga centerpartister.

Karin Söder, 82, är din förebild. Varför?

– För att hon är unik i sitt slag. Hon var Sveriges första kvinnliga partiledare och utrikesminister, hon satte dagordningen för kvinnor i politiken både i Sverige och utomlands.

– Samtidigt som hon hade ett privatliv med man, barn och villa skapade hon en gedigen karriär

i finrummen. Jag har alltid varit fascinerad av Karin.

Pratar du ofta med henne?

– Jag har träffat henne många gånger, vi skriver brev till varandra och pratar.

Har du pratat i enrum med statsminister Fredrik Reinfeldt sedan du blev valberedningens partiledarkandidat?

– Ja, vi har ett haft ett kortare möte. Han visade regeringens sammanträdesrum och hälsade mig välkommen – om jag blir vald.

Vilken ministerpost vill ha du ha?

– Jag brinner för både miljö-, närings- och landsbygdsfrågor men har inte bestämt mig. Det som är viktigt är att sätta samman ett statsrådslag där man utnyttjar respektive persons kompetens och erfarenhet. Men hur det ser ut vet jag inte än.

Är det många som ska vara rädda för att bli av med jobbet i centertoppen?

– I det alarmerande läge som Centerpartiet befinner sig i krävs inte bara politisk utan även personell förnyelse. Det är klart att det kommer nya ansikten på en hel del platser. Men jag tror inte att centerpartister i gemen är särskilt rädda för det. Det är snarare en förutsättning för att vi ska kunna växa.

Vilket är det bästa råd du fått av Maud Olofsson?

– Att ha tid för ett privatliv.

Vid nyss fyllda 28 år kommer du att vara partiledare och en av regeringens viktigaste ministrar. Tycker du att det tjatas för mycket om din ålder?

– Nej, men jag är lite förvånad över diskussionen. Den slog ner som en bomb när jag nominerades av valberedningen. Det diskuterades inte alls lika mycket då Gustav Fridolin blev språkrör. Han är exakt lika gammal. Det ligger något provocerande i att vara ung kvinna

i ledarposition.

– Jag har ju haft tunga förtroendeuppdrag tidigare och då har inte min ålder spelat in. Det är snarare kompetens och ledarskap som har värderats.

Är du rädd för att verka ung och flamsig?

– Nej, Jag har alltid varit ganska seriöst lagd. Jag har inte förändrat mig för att bli partiordförande.

Du beskrev nyligen centern så här: Dåligt valresultat. Dåliga opinionssiffror. Åldersstigen medlemskår med medlemstapp. Hur ser mirakelkuren ut?

– Det är inte bara ett partiledarbyte som krävs. Det handlar om att hela organisationen från norr

till söder måste få spänst, att stå på tå. Självförtroendet fick sig en törn 2010. Inte på grund av att vi minskade i riksdagsvalet utan att vi tappade så oerhört mycket i kommun- och landstingssverige. Det har vi inte gjort tidigare.

Du bloggar. Tänker du fortsätta med det som partiledare?

– Jag hoppas att jag kan fortsätta både blogga, twittra och facebooka. Jag tror att det är viktigt för en partiledare att vara duktig både i det digitala och det fysiska rummet.

Vem är din allra bästa rådgivare?

– Min man. Han är inte partimedlem men politiskt intresserad. Han vänder ut och in på en hel del politiska utspel för att se om jag verkligen är övertygad innan jag går ut med det. Det är skönt att ha ett så viktigt bollplank.

Du kallar dig själv för en lyssnande ledare. Vad är det?

– Det handlar om att ha större öron än mun.

Är centern ett parti för landsbygden?

– Vi är också ett parti för städerna. Jag är helt övertygad om att om vi har fokus på våra grundläggande centervärderingar och lyckas formulera skarpa förslag utifrån dem så går de hem oavsett var man bor.

Du har ett oerhört ansträngande år bakom dig. På mindre än tolv månader har du utsetts till ekonomisk talesman, vice gruppledare, du har gift dig, mist båda dina svärföräldrar, tagit akademisk examen och föreslagits som centerledare. Är du trött?

– Jag tror att kroppen är lite mer trött än jag insett själv. De tunga som hänt det senaste halvåret i mitt privata liv tär oerhört mycket, sorgearbete nöter ner en. Det har gjort mig väldigt beroende av att vara ledig tillsammans med min närmaste familj. Är man trygg där orkar man ganska mycket i sitt politiska liv.

Vad är det viktigaste du ska säga i ditt installationstal på lördag?

– Jag är optimist och realist. Jag ska försöka smitta av mig till resten av partistämman i talet, gjuta mod och självförtroende

i organisationen.

Vad är det viktigaste du lärde dig under tio år som målvakt i IFK Värnamo i division II och III?

– Kamratskap och laganda. Men minst lika viktig var den mentala träningen, att vara bäst när det väl gäller, att hålla fokus och att vara väl förberedd.

– Det är lika viktigt när man står som målvakt i en straffläggning som i talarstolen i en partiledardebatt.

När du slutade skolan för nio år sedan och engagerade dig politiskt valde du bort fotbollen. Varför då?

– Jag maxar alltid mitt engagemang till 110 procent. Då är det svårt att ha två så tidskrävande åtaganden.

Vad gör du när du är ledig?

– Jag är med min man och min familj och läser chic-lit-böcker som kontrast till de vanliga, tunga dokumenten. Och så tränar jag.

Du blir den första centerledaren i modern tid med akademisk examen. Vad säger det?

– Gunnar Hedlund (centerledare 1949–1971) var faktiskt doktor i juridik. För mig är det väldigt viktigt att ha en civil identitet, att ha något att falla tillbaka på.

I ditt gymnasiebetyg har du MVG i alla ämnen. Är du ohyggligt begåvad eller var det en arbetsseger?

– Jag har alltid haft enkelt för mig i svenska, språk och samhällsorienterande ämnen. Däremot fick jag lägga ner väldigt mycket tid på naturvetenskapliga ämnen. Så mina mattebetyg är en ren arbetsseger.

Du gifte dig i somras, bara några dagar efter din svärmor dött. Varför gifte du dig i kyrkan?

– Det är en fin tradition. Min man är inte medlem i Svenska kyrkan men jag är det. Under det året som ligger bakom oss, med mycket sorg, så var Forsheda kyrka viktig eftersom mina svärföräldrar tillhörde den. Prästen där har också betytt väldigt mycket för oss i vårt sorgearbete.

Säg tre ord som du vill att Centerpartiet ska förknippas med?

– Miljö. Självbestämmande. Framtid.

Vem i riksdagen tycker du riktigt illa om?

– Jag tycker inte illa om människor. Jag fokuserar aldrig på hinder, problem eller människor som jag inte gillar. Jag väljer hellre att lyfta dem jag tycker om.

Halv tio på fredag väljs du till Centerns ordförande och därmed är du en av Sveriges absolut viktigaste, och mäktigaste, politiker. Pirrar det i magen?

– Ja, det är lite pirr i magen.

Men inte värre än så?

– Nej. Då hade jag inte tackat ja till att vara partiledarkandidat.