När diktaturen försvinner kommer det religiösa våldet

Våldet mot kristna hotar den arabiska frihetsvåren

Egyptisk säkerhetspolis i våldsam konfrontation med kopter i Kairo.

När diktaturerna smälter bort kommer gamla motsättningar i dagen.

Så var det när Saddam Hussein störtades. Så är det i Egypten efter Mubaraks fall.

Våldet mot kristna hotar den arabiska frihetsvågens framgångar.

I Egypten har våldet mot de kristna kopterna ökat markant sedan Mubaraks grepp om makten lossade i början av året och sedan han störtades.

Redan under det folkliga upproret brändes koptiska kyrkor ner.

I maj räckte det med ett rykte om att en kristen kvinna som ville konvertera till islam hölls fången i en koptisk kyrka för att starta ett upplopp med tusentals inblandade. När röken lagt sig hade tolv dödats och 200 skadats. De flesta kopter.

Etniskt och religiöst våld hålls ofta i schack av starka diktatorer.

Gatuslag

Under Mubaraks styre slog regimens säkerhetsstyrkor ner på alla osanktionerade demonstrationer. De ansågs utgöra ett hot mot stabiliteten och regimens makt. Även om våld mot kristna ändå förekom då och då utvecklades det sällan till de stora gatuslag vi sett det här året.

Nu kan bråk pågå länge innan polis och säkerhetsstyrkor dyker upp.

Det är uppenbart att muslimska extremister som tidigare hölls i strama tyglar av regimen nu vädrar morgonluft.

Precis samma sak hände i Irak efter Saddam Husseins fall. De senaste åren har våldet mot kristna i Irak eskalerat kraftigt. Enligt vissa beräkningar har hälften av Iraks 1,4 miljoner kristna flytt landet.

Beväpnade

I oktober förra året genomfördes en av de värsta massakrerna mot kristna i Bagdad då beväpnade muslimer trängde sig in i en katolsk kyrka under gudstjänsten och öppnade eld. Ett 80-tal kristna dödades.

Attacken syfte var just att skrämma den religiösa minoriteten så mycket att de kristna ger sig av. Många kristna får ta emot personliga hot av typen "flytta eller så dödar vi dig och din familj".

Saddam Husseins diktatur var en av Mellanösterns mest grymma men gav ändå den kristna minoriteten ett visst skydd. Nu har de islamistiska extremisterna fått fritt utrymme. Det nya, demokratiska Irak orkar inte garantera någon minoritets säkerhet.

Vi har haft liknande exempel i Europa.

Dåliga nyheter

Serber, kroater och muslimer verkade på ytan komma väl överens i Joseph Titos forna Jugoslavien. Gamla motsättningar blossade upp när det starke mannen dog. Sönderfallet inleddes och med det den etniska rensningen.

Utvecklingen i Egypten är dåliga nyheter för den arabiska frihetsvåren. Religiöst våld hotar att försena och försvåra utvecklingen mot demokrati.