Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fem greps vid kärnkraftverk

Publicerad 2011-05-03

Fem män har gripits nära en kärnkraftanläggning i England.

De misstänkt för planering av terrorbrott.

Och i Danmark har polisen fått in hot om terrordåd.

Männen greps i går eftermiddag nära Sellafield, en anläggning för bränsleavfall i Cumbria i nordvästra England, uppgav brittisk polis i dag, enligt Sky News.

Misstänkt beteende

Alla är i 20-årsåldern och kommer från London. Enligt uppgift ska deras beteende i området ha väckt misstankar hos poliser som passerade.

Deras bil stoppades, och de kvarhölls enligt antiterrorlagen Terrorism act, som tillkom efter 11 september-attackerna och tillåter poliser att gripa vilken som helst som är "rimligen misstänkt" för att vara terrorist. De fick spendera natten på en polisstation i Manchester, som huserar landets nordvästra antiterror-enhet.

Premiärminister David Cameron har tidigare sagt att extra uppmärksamhet måste riktas mot misstänkt terrorism i hela Storbritannien under de kommande veckorna, på grund av Usama bin Ladins död.

En talesman för Manchesterpolisen meddelade att inga bevis för händelsens eventuella koppling till bin Ladins död finns i nuläget, och att utredningen är i ett tidigt skede, varför ingen ytterligare information kommer att lämnas.

Terrorhot i Danmark

Högsta beredskap uppges hållas i Köpenhamn, sedan  polisen tagit emot mejl med terrorhot. Hoten är skrivna på engelska och riktas mot polisen och utländska intressen i Danmark.

Enligt chefen för Köpenhamnspolisen, Jørn Aabye, är hoten diffusa och riktar sig inte mot några specifika ambassader eller adresser. Inga exakta tidpunkter för dåden nämns heller, skriver danska tidningen BT.

– Det står bara att något ska hända, och så är polisen och utländska representationer nämnda som mål, säger han till BT.

Polisen tar hoten på allvar. Inga misstänkta finns i nuläget, och inte heller finns antydda kopplingar till attacken mot bin Ladin.

– Men det är rimligt att tro, när det kommer just i dag. Vi har även sett samma mönster från andra länder som mottagit hot i dag, säger Jørn Aabye till BT.