Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Polisens viktiga uppmaning inför julfirandet

Publicerad 2015-12-14

Skriver känslosamt om våldet – och barnen i kläm

Polisens inlägg sprids på Facebook.

Lagom till jul är präglas många hem av mysiga kvällar med tända ljus och god mat. Men det finns familjer där barn far illa, där våld i hemmet gör julen till en mardröm. Här är polisens uppmaning inför helgerna.

Vi skulle precis börja förhöra gästerna när jag såg att det stod en liten flicka mitt i kaoset. Hon var säkert sex eller sju år gammal. Hon såg rädd ut och ville till en början inte prata”.

Så skriver polisen ”Lisa” i Stockholm i en berättelse på Polisens Facebooksida på måndagen. Inlägget handlar om en uttryckning till ett julfirande där ett par börjat bråka med varandra.

”Sa att mamma och pappa dricker ibland”

Hon skriver om hur hon gått med flickan till hennes rum och pratat.

Vi satte oss ner på golvet och jag frågade vad hon hette och om olika leksaker som hon hade i bokhyllan. Hon plockade fram några och sedan lekte vi och småpratade en liten stund”, skriver Lisa och fortsätter:

Jag frågade hur hon mådde och hon sa att det var jobbigt och att hennes mamma och pappa dricker ibland och att de då blir osams och bråkar. Vi pratade om att vuxna gör det ibland och att det inte var hennes fel”.

Polisen har en viktig uppmaning med i slutet av inlägget. Vi måste alla våga larma om våld i nära relationer.

Det finns många familjer där barn mår dåligt av våld i hemmet. Som grannar och anhöriga måste vi våga larma om vi misstänker att någon far illa. Ta hand om våra minsta”.

Läs hela inlägget nedan.

Följ ämnen i artikeln