Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vapnen som dödar fler än något annat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-28

De tar 500 000 människor liv – varje år

Pakistan har blivit platsen där mängder av illegala handeldvapen tillverkas.

Och de tar liv.

– Man brukar prata om att finkalibriga vapen är de egentliga massförstörelsevapnen, säger John Ottosson, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Finkalibriga vapen, som pistoler, gevär och kulsprutor, som sprids okontrollerat har snabbt blivit ett enormt problem i världen.

Enligt forskningsprojektet Small arms survey vid Graduate Institute of International and Development Studies i Genéve i Schweiz, så blir 60 till 90 procent av alla offer i konflikter dödade av handeldvapen.

Minst 500 000 människor dör varje år av finkalibriga vapen.

Omsätter miljarder

Man räknar med att ungefär 347 miljoner vapen tillverkades mellan 1945 fram till år 2000.

Mindre vapen är enkla att transportera och smuggla – något som lett till att den illegala handeln tros omsätta miljarder varje år. Trots av avtal mellan länder om att vapen som köps och säljs inte får spridas vidare.

– Det är ett stort problem. För i slutändan så sker alla möjliga otäcka folkrättsbrott med vapen i hand, säger John Ottosson, forskare vid FOI.

Länder som Pakistan och Afghanistan har till exempel stora problem med mängder av okontrollerade handeldvapen

Nya massförstörelsevapnen

Afghanistan har genom historien översvämmats av vapen som lämnats kvar i landet , dels från kolonialtiden under britterna men även från Sovjets invasion 1979.

Och Pakistan är känt för sin illegala tillverkning av vapen.

– Det är en enorm fråga. För det tillverkas en enorm mängd finkalibriga vapen. Man brukar prata om det är de som är de egentliga massförstörelsevapnen. Det är finkalibriga vapen som tar död på flest människor, säger John Ottosson.