Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Var minuter från att dö”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-12

Emma blev misshandlad, torterad och lämnad livlös på fältet

visar inga känslor Här leds 21-åringen in i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt. Han är åtalad för en rad grova våldsbrott mot sin flickvän Emma i november förra året, men visar inga känslor inför rätten. Emma ligger fortfarande på sjukhus. Hon kommer att få men för livet.

MALMÖ. För ett år sedan blev Emma, 19, riktigt kär för första gången.

Nu sitter kärleken i Malmö tingsrätts säkerhetssal – anklagad för att ha våldtagit, misshandlat, hotat, kidnappat och försökt mörda henne.

– Det är bestialiskt. Hon var bara några minuter från att dö, säger hennes pappa Mats Svensson.

Emma kan inte närvara vid rättegången. Tre månader efter att hennes före detta pojkvän attackerade henne ligger hon fortfarande på sjukhus.

Skadorna var till en början livshotande. Nu vet familjen att Emma kommer att leva – men inte vilket slags liv hon kommer att få eller hur många månader till som hon måste bo på sjukhus.

– Hon har gjort stora framsteg men sedan blev hon sämre igen för två veckor sedan, säger Mats Svensson.

Det var då Emma fick veta varför hon ligger på sjukhus.

På förmiddagen den 6 november skjutsar Mats sin dotter till en körskola i Kristianstad. Drygt en timme senare hittas hon medvetslös på en äng.

Är skadad – på knogarna

Hennes före detta pojkvän misstänks ha fört bort Emma från körskolan och sedan slagit, sparkat, skurit och nästan strypt henne.

Han har en trasslig, osammanhängande berättelse av vad som hände där på ängen. Hans version – att Emma var den som började slåss – faller platt när rättsintygen förevisas. Emma är blåslagen över hela kroppen, har svåra hjärnskador, blödningar och ögonskador.

Ex-pojkvännens enda skador finns på hans knogar.

Polisen har inte kunnat förhöra Emma. Hon lider av minnesförlust och kan inte prata.

– Läkarna kan inte riktigt förklara varför hon inte kan prata. De tror att det kan vara en psykisk blockering, säger Mats Svensson.

Emma kände sig trängd

Han och Emmas mamma sitter hos sin dotter i fem timmar om dagen. När Emma mår bra kan hon kommunicera med hjälp av tangentbord eller whiteboardtavla. Sämre dagar blir det bara genom tumme upp eller ner.

Ex-pojkvännen har, enligt många vittnen, försökt kontrollera Emmas liv i minsta detalj under den tiden de var ihop.

I ett brev som Emma skrivit står det att han kollade hennes sms, mejl, mobilbilder och samtalslistor så gott som varje dag.

Hon kände sig trängd och begränsad. I somras berättade hon för flera kompisar att hon sov med en kniv inlindad i en mössa under kudden. Hon sa till sina föräldrar att hon gjort slut – men fortsatte träffa 21-åringen i smyg och gömde blåmärkena under kläderna.

Han var svartsjuk men framställde sig själv som en lyckad pojkvän. Hans vänner berättar att han agerade ”kärlekscoach” för kompisgänget.

– Tjejer är som blommor. Tar man inte hand om dem så dör de, har han sagt.

Emma blomstrade inte. Hon var rädd – men vågade inte lämna honom.

– Han är inte min drömprins men han är alltid någonting, har Emma sagt en enligt en kompis.

”Utmålas som ett monster”

Det som fick Emma att göra slut var ett övergrepp drygt en vecka före mordförsöket. Pojkvännen misshandlade och våldtog henne.

21-åringen erkänner att han misshandlat Emma grovt, men han förnekar de andra åtalspunkterna. Han talar lågt och visar inga känslor i rätten.

– Jag tänker på det som hänt varje dag. Men utmålas man som ett monster håller man tillbaka känslorna, säger han.

När Emmas föräldrar nyligen berättade för henne om den stundade rättegången svarade hon med att göra tumme upp från sjukhussängen.